nieuws

Mondriaan Fonds

10 mei 2017

Nederlands paviljoen geopend

 
 
Zojuist heeft minister Bussemaker de presentatie ‘Cinema Olanda’, van Wendelien van Oldenborgh en curator Lucy Cotter in het Nederlands Paviljoen geopend. "Met Cinema Olanda hebben ze letterlijk en figuurlijk een nieuwe laag, nieuwe inhoud toegevoegd aan het paviljoen – en daarmee ook aan een bepaald beeld van de Nederlandse samenleving", aldus Bussemaker. Het Rietveldpaviljoen toont Van Oldenborghs architectonische installatie waarin drie werken zijn geïntegreerd, waaronder haar nieuwe film ‘Cinema Olanda’. De werken onthullen onderbelichte delen van het recente Nederlandse verleden en verbinden deze met veranderingen binnen de huidige samenleving.

Lees meer...

Publicatie

 
 
Bij de presentatie verschijnt de catalogus ‘Cinema Olanda: Wendelien van Oldenborgh’, onder redactie van Lucy Cotter. De catalogus bevat artikelen van vooraanstaande auteurs op het gebied van kunst, film, architectuur, sociale antropologie en kritische rassentheorie. Met bijdragen van onder meer Beatriz Colomina, Emily Pethick, Wayne Modest en Gloria Wekker. De publicatie wordt uitgegeven door Hatje Cantz / Mondriaan Fonds.
Lees meer...

Special Groene Amsterdammer

 
 
Welke transformaties vinden op dit moment plaats in de Nederlandse maatschappij; hoe kijken wij naar onszelf en wat zien we liever over het hoofd? Een speciaal supplement legt de onderliggende vragen die ‘Cinema Olanda’ oproept voor aan een Nederlands publiek. Deze bijlage verkent de vele gezichten van de tentoonstelling. Zoals een artikel van Arjan Reinders: "In haar prachtig geschoten films ‘Cinema Olanda’ en ‘Prologue: Squat/Anti-Squat’ is de setting welbewust gekozen, de combinatie van mensen ook. Maar wat er tussen hen gebeurt is ongewis. Zo komt naar boven wat eerst verborgen was."
Lees meer...

Nederlandse aanwezigheid in Venetië

 
 
De komende maanden is meer kunst uit Nederland in Venetië te zien. Het Finse paviljoen toont ‘The Aalto Natives’ van kunstenaars Nathaniel Mellors en Erkka Nissinen met Xander Karskens (Cobra Museum) als curator. In het Antarctic paviljoen neemt Sybren Renema deel aan een tentoonstelling, waarvoor hij het videowerk 'Discovery' en de sculptuur 'Great God! This is an awful place' maakte en de hoofdtentoonstelling ‘VIVA ARTE VIVA’ toont onder andere werk van Sebastián Díaz Morales, die woont en werkt in Nederland. Philip Schütte laat bij vap992_ zijn SUN project zien, dat hij speciaal maakte voor Prospects & Concepts, de startersexpositie van het Mondriaan Fonds afgelopen februari.
Lees meer...

Parallel programma in Nederland

 
 
Een programma, van juni tot en met augustus 2017, deelt de vragen die de tentoonstelling ‘Cinema Olanda’ oproept met het publiek in Nederland. In ‘Cinema Olanda: Platform’ verandert Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam vanaf 17 juni in een podium voor groepen en individuen die een inspiratiebron vormden voor ’Cinema Olanda’. Overige presentaties zullen plaatsvinden bij EYE Filmmuseum (13 juni) en bij het Stedelijk Museum (30 juni) in Amsterdam.
Lees meer...

Cinema Olanda in Avrotros Kunstuur

 
 
Op zondag 21 mei is bij Kunstuur de biënnale special over ‘Cinema Olanda’ te zien. Kunstuur was aanwezig bij de filmshoot van ‘Cinema Olanda’ in de Sint Bavokerk in Rotterdam en volgde Van Oldenborgh en Cotter tijdens de openingsweek in Venetië. Samen bezoeken zij het Rietveldpaviljoen in de Giardini en maken een boottocht in de Venetiaanse lagune. NPO2 21 mei 17:45 uur.

Mogelijk gemaakt door…

 
 
Het Mondriaan Fonds is sinds 1995 verantwoordelijk voor het Nederlands paviljoen tijdens de Biënnale van Venetië. Voor de 57ste editie heeft het fonds opnieuw een open oproep gedaan aan curatoren om samen met een of meerdere kunstenaars een plan te maken. ‘Cinema Olanda’ werd unaniem door de jury gekozen uit een shortlist van de oorspronkelijk 68 voorstellen. ‘Cinema Olanda’ wordt georganiseerd in partnerschap met de Akademie van Kunsten (KNAW), Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA) van de UvA, Wilfried Lentz Rotterdam en Nuova Icona, Venetië en wordt ondersteund door CBK Rotterdam, BPD en Gemeente Rotterdam.


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl