nieuws

Mondriaan Fonds

11 november 2019

Christian Pfeiffer is Monumententalent 2019

 
 
Winnaar van de Monumententalentprijs 2019 is Christian Pfeiffer van Erfgoedvereniging Bond Heemschut in Amsterdam. Dit is donderdag tijdens het Nationaal Monumentencongres in Deventer bekend gemaakt, nadat de drie genomineerden zichzelf presenteerden. Medefinalisten waren Joanne te Winkel en Daniel van Zee. Het Mondriaan Fonds financiert de talentprijzen; de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseert de prijzen namens de minister van OCW.
Lees meer…

Mondriaan Fonds investeert in collectie van twintig musea

 
 
Twintig kunstmusea krijgen van het Mondriaan Fonds een bijdrage om hun collectie beeldende kunst en/of vormgeving na 1945 te versterken. Het geld is voor aankopen die binnen het collectieplan van het museum passen, belangrijk zijn voor Nederland en zichtbaar zullen zijn voor het publiek. Ook vallen er opdrachten van musea aan kunstenaars onder, gericht op verwerving van nieuwe kunst voor de collectie.
Lees meer…

Aanvraagrondes nieuwe Open Oproepen van start

 
 
Het Mondriaan Fonds publiceert met regelmaat open oproepen. Deze tijdelijke regelingen zijn mogelijk dankzij extra gelden van het ministerie van OCW. Nieuw zijn de Open Oproepen Beladen Geschiedenis (voor projecten die het beladen verleden onderzoeken, presenteren en bediscussiëren) en de Beurs Erfgoedtalent (voor kunst- en erfgoedinstellingen om nieuwe professionals gedurende twee jaar een vaste plek te bieden). Daarnaast heeft het ministerie van VWS 15 miljoen euro beschikbaar gesteld om te investeren in de herinnering aan de WOII. Via zes open oproepen kan door instellingen, onderzoekers en grassroots worden aangevraagd.
Lees meer…

Nalatenschap van kunstenaars: bijeenkomst met onderzoeker Miriam Windhausen

 
 
Kunstwerken, brieven: wat gebeurt ermee wanneer jij als kunstenaar of vormgever er niet meer bent? Morgen, 12 november is bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort een bijeenkomst voor kunstenaars en ontwerpers, gewijd aan de nalatenschap. Kunsthistoricus Miriam Windhausen vertelt over haar onderzoek. ‘Wat bewaar ik wel en niet? Stel die vraag al op de kunstacademie!’ bepleit ze in een interview met het Mondriaan Fonds. Het fonds draagt bij aan haar onderzoek via een Projectinvestering Bemiddelaar.
Lees hier de blog…

Internationaal debat naar aanleiding van The Measurement of Presence

 
 
Naar aanleiding van de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië organiseert TrAIN Research Center (Transnational Art, Identity and Nation) in samenwerking met het Mondriaan Fonds een internationaal debat op 15 november bij het Chelsea College of Arts in Londen. Vooraanstaande sprekers belichten het werk van Iris Kensmil en Remy Jungerman en de tentoonstelling ‘The Measurement of Presence’ vanuit transnationale perspectieven. Met: Alex Farquharson (directeur Tate Britain), Barby Asante (kunstenaar, curator en onderzoeker University of Westminster), Mirjam Westen (curator Museum Arnhem), Nick Aikens (curator Van Abbemuseum) en moderator prof. Paul Goodwin (directeur TrAIN).
Lees meer…

Mondriaan Fonds draagt bij aan jong talent

 
 
Eenentwintig startende kunstenaars kregen onlangs een Werkbijdrage Jong Talent toegekend. Deze bijdrage is bedoeld voor veelbelovende kunstenaars tot uiterlijk vier jaar na hun opleiding. De bijdrage kan worden gebruikt voor alles wat verband houdt met de ontwikkeling van nieuw werk, zoals onderzoek, materiaal, apparatuur en projecten in binnen- of buitenland.
Lees hier wie het zijn…

Inloopspreekuur 2 december

 
 
Ben je een kunstenaar of bemiddelaar met plannen voor nieuw werk of een samenwerking? Werkzaam bij een museum of instelling met plannen voor een tentoonstelling? Om je op weg te helpen in het aanbod van bijdragemogelijkheden organiseert het Mondriaan Fonds iedere maand een inloopspreekuur tussen 14 en 16 uur. De volgende vindt plaats op 2 december. Er kan vooraf een afspraak worden gemaakt, maar het is ook mogelijk gewoon binnen te lopen.
Meer info...


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl