nieuws

Mondriaan Fonds

12 juli 2019

Vooraankondiging: open oproep eigentijds gebruik van ambachten

 
 
Medio oktober zal er een open oproep komen voor het eigentijds gebruik van ambachten. Kunstenaars en ontwerpers kunnen hiervoor een bijdrage aanvragen bij het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Op verzoek van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt deze oproep ontwikkeld, voor kunstenaars en ontwerpers die in samenwerking met ambachtslieden het eigentijds gebruik van ambachten stimuleren. Daarnaast heeft het Fonds voor Cultuurparticipatie een regeling waarin het ontwikkelen en doorgeven van immaterieel erfgoed centraal staat.
Lees meer...

Gastateliers in binnen- en buitenland

 
 
Kunstenaars en bemiddelaars kunnen opnieuw een aanvraag indienen voor een werkperiode in diverse buitenlandateliers. In deze ronde worden ateliers aangeboden in Beijing, Yogyakarta, Seoul, New Orleans, Londen, Parijs, Arita, New Taipei City en Berlijn. De deadline is 2 september. Ook kunnen nog tot en met 17 juli aanvragen worden ingediend voor een werkperiode in binnenlandateliers in Den Helder, Den Haag, Eindhoven/Den Bosch, Amsterdam, Leens en Woudenberg.
Lees meer…

Interview met Katja Weitering van Museum Catharijneconvent

 
 
‘Onze Maria ontmoet eindelijk haar broers en zussen uit de rest van Europa.’ Katja Weitering (Hoofd Presentaties van Museum Catharijneconvent in Utrecht) vertelt over de Maaslandse Maria en de reikwijdte van het onderzoek naar middeleeuwse kerkschatten dat aan dit beeld te danken is. Na jaren van voorbereiding maakt het museum zich op voor de komst van tientallen spectaculaire kerkelijke kunstwerken. Het gaat om topstukken voor devotie en decoratie die in de twaalfde tot veertiende eeuw zijn gemaakt in het noorden en zuiden van Europa: Noorwegen en Catalonië. Het vooronderzoek en de tentoonstelling kregen een Bijdrage Samenwerking Internationale Erfgoedinstellingen van het Mondriaan Fonds.
Lees meer...

Aanvraagronde voor de Verbeelding

 
 
Het Mondriaan Fonds en het Filmfonds bieden opnieuw een ronde voor de Verbeelding aan. Dit samenwerkingsproject is gericht op films die zich op de grens van de cinematografie en beeldende kunst begeven. Aanvragen kunnen worden ingediend door een productiemaatschappij voor een film waarbij de regie in handen is van een beeldend kunstenaar. In deze ronde kunnen eerst aanvragen voor een ontwikkelingsbijdrage gedaan worden, de deadline hiervoor is 17 september.
Lees meer...

Aanwinst voor Gemeentemuseum Den Haag

 
 
Het Gemeentemuseum Den Haag heeft het werk 'Construction No. 5' (1924) van de Duitse kunstenaar Friedrich Vordemberge-Gildewart (1867-1962) aangekocht. Met deze aankoop kan het museum de kruisverbanden zichtbaar maken tussen De Stijl, het Suprematisme en het Constructivisme. Het werk is een aanwinst voor de Collectie Nederland, waarin de vroegste werken van Vordemberge-Gildewart verder ontbreken. Het Mondriaan Fonds kende een Bijdrage Incidentele Aankopen toe.
Lees meer...

Mondriaan Fonds stimuleert crowdfunding via CineCrowd

 
 
Het Mondriaan Fonds werkt sinds deze maand samen met CineCrowd. Binnen de pilot draagt het fonds bij aan crowdfundingcampagnes van kunstenaars die actief zijn op het grensvlak van film en beeldende kunst. Kunstenaars die een campagne starten bij CineCrowd kunnen in aanmerking komen voor een bijdrage van 20 procent van het streefbedrag (met een maximum van 2.000 euro).
Lees meer...

Deelnemers oriëntatiereis bekend

 
 
De volgende bemiddelaars en kunstenaars zijn geselecteerd voor de oriëntatiereis die het Mondriaan Fonds dit jaar organiseert: Katayoun Arian (freelance curator, onderzoeker en schrijver), Pauline Burmann (onafhankelijk onderzoeker, curator en oprichter van het platform African Arts & Theory), Johan Gustavsson (mede-directeur 1646 en initiator/bestuurslid The Naked), Kianoosh Motallebi (kunstenaar), Bart Rutten (artistiek directeur Centraal Museum), Marilyn Sonneveld (kunstenaar). De bestemmingen van de reis zijn de Verenigde Arabische Emiraten (Dubai, Abu Dahbi en Sharjah) en Pakistan (Karachi en Lahore).
Lees meer...

Nominatie Museumtalent

 
 
Wie is het Museumtalent 2019? Tot 15 juli is het mogelijk om jonge talentvolle professionals werkzaam in de museumsector te nomineren. De winnaar ontvangt een naar eigen wens in te vullen ontwikkeltraject ter waarde van €7.000, aangeboden door het Mondriaan Fonds. De andere finalisten kunnen aan een buitenlandse congresreis een bedrag van €3.000 besteden. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is namens het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap organisator van de talentprijs.
Lees meer...


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl