nieuws

Mondriaan Fonds

14 september 2017

De canon komt eraan

 
 
Als iets gevoelig ligt in Nederland is het de Nederlandse identiteit en hoe die gestalte te geven. Aan de zoektocht naar de Nederlandse identiteit wordt nu een belangrijk element toegevoegd: de Canon van Nederland. In haar nieuwste blog geeft Birgit Donker een voorproefje van twee projecten die bijdragen aan de canon: een presentatie in het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem die vanaf 23 september Het Verhaal van Nederland moet vertellen én over een netwerk van canonmusea dat op 24 oktober wordt gepresenteerd in Museum Prinsenhof Delft.
Lees meer...

Zes miljoen euro voor Aankoopfonds Collectie Nederland

 
 
Het Mondriaan Fonds is verheugd dat minister Bussemaker extra geld beschikbaar heeft gesteld voor het Aankoopfonds voor musea en andere erfgoedinstellingen. ‘Op die manier kan de Collectie Nederland worden aangevuld, zodat ook toekomstige generaties kunnen genieten van al het waardevols wat Nederlandse musea te bieden hebben. Of het nou gaat om het Zwaard van Ommerschans uit de bronstijd of een hedendaagse video van Rineke Dijkstra’, aldus Birgit Donker. Jaarlijks gaat het om ongeveer twintig aankopen.
Lees meer...

Tegemoetkoming kunstenaarshonorarium

 
 
Musea en andere instellingen kunnen voor honoraria aan beeldend kunstenaars een gedeeltelijke compensatie aanvragen als zij de richtlijn voor kunstenaarshonoraria toepassen. Al meer dan honderd musea en presentatie-instellingen onderschrijven de richtlijn. Onlangs ontvingen onder meer Nest, Kunsthal KAdE, Museum De Domijnen, Rijksmuseum Twenthe en MAMA een bijdrage voor de honoraria van verschillende kunstenaars. Vanaf nu hanteert ook Fonds 21 de richtlijn voor kunstenaarshonoraria bij het beoordelen van projectaanvragen waarbij kunstenaars betrokken zijn.
Lees meer...

Lezing over zichtbaarheid hedendaagse kunst vanuit Afrikaans perspectief

 
 
Op 10 oktober presenteert het Mondriaan Fonds in samenwerking met Framer Framed een lezing door Yvette Mutumba, een van de curatoren van de aankomende 10e Berlijn Biënnale. Mutumba vertelt aan de hand van recente projecten hoe zij zich vanuit haar praktijk als kunsthistoricus, curator en redacteur inzet om de zichtbaarheid en het discours van hedendaagse kunst vanuit Afrikaans perspectief te versterken. Mutumba is van 9 tot en met 13 oktober te gast in het bezoekersprogramma van het fonds.
Lees meer...

Mondriaan Fonds draagt bij aan bewezen talent

 
 
Deze zomer ontvingen 29 kunstenaars een Werkbijdrage Bewezen Talent. Dit zijn: Maria Barnas, Alexis Blake, Merijn Bolink, Eelco Brand, Ruta Butkute, Ad van Denderen, Raviv Ganchrow, gerlach en koop, Claire Harvey, Zhana Ivanova, George Korsmit, Bart Lodewijks, Reinier Lucassen, Marnix de Nijs, Sjoerd Knibbeler, Saskia Olde Wolbers, Marisa Rappard, Misha de Ridder, Jack Segbars, staalplaat soundsystem, Studio Lancel/Maat, Batia Suter, Michael Tedja, Jan van der Til, Stan Wannet, Henk Wildschut en Edwin Zwakman. De bijdrage is bestemd voor kunstenaars die minstens vier jaar een beroepspraktijk hebben en kan ieder moment aangevraagd worden.
Lees meer...

Open huis in Amsterdam Zuidoost

 
 
Na Heerlen, Groningen en Enschede is het Mondriaan Fonds op maandag 25 september op locatie in Amsterdam Zuidoost. In het Bijlmer Parktheater vindt een programma plaats met speeddatesessies, een presentatie en een talkshow. Charl Landvreugd (kunstenaar en curator van Quaqu-Kwaku), Marlous Willemsen (directeur Imagine IC Amsterdam) en Sarah van Lamsweerde (kunstenaar) gaan in gesprek met Annet Zondervan (directeur CBK Zuidoost Amsterdam) over hun ervaringen bij het aanvragen. Er is volop gelegenheid vragen te stellen en in gesprek te gaan met fondsmedewerkers.
Lees meer...


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl