nieuws

Mondriaan Fonds

16 november 2018

Afscheidsblog Birgit Donker

 
 
Afgelopen woensdag was de allerlaatste werkdag van Birgit Donker als directeur van het Mondriaan Fonds. Namens het fonds blogde zij maar liefst 152 maal over kunst en erfgoed en beschouwde de actuele ontwikkelingen, al dan niet in het licht van bijdragen en activiteiten van het fonds. Woensdag verscheen haar afscheidsblog over de verbeelding aan de macht, een boodschap die ze in de afgelopen jaren als fondsdirecteur met volle overtuiging heeft uitgedragen. Birgit Donker zet haar carrière voort als directeur van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.
Lees meer...

Prix de Rome Beeldende Kunst naar Stedelijk Museum Amsterdam

 
 
Het Mondriaan Fonds is verheugd te kunnen melden dat voor de Prix de Rome Beeldende Kunst 2019 zal worden samengewerkt met het Stedelijk Museum Amsterdam. In het najaar zal in het museum de tentoonstelling met nieuw werk van de genomineerde kunstenaars worden getoond. De nieuwe ronde van de Prix de Rome gaat begin 2019 van start met de bekendmaking van de voorwaarden en deadlines voor aanmelding. Dan zullen ook de juryleden en de scouts bekend worden gemaakt.
Lees meer...

Welmoed Wijmans wint Prijs Jong MonumentenTalent

 
 
Tijdens het Nationaal Monumentencongres nam Welmoed Wijmans de Prijs Jong MonumentenTalent 2018 in ontvangst. Zij werkt als zelfstandig erfgoedprofessional en projectleider van het project ‘Blik naar boven, zicht op de toekomst’ van Stichting Grote Kerk Naarden. De prijs is ingesteld om jong talent in de monumentensector in de schijnwerpers te zetten en wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zowel de winnaar als de andere genomineerden, Kees van Leeuwen en Martijn Hendriksen, ontvangen van het Mondriaan Fonds een gepersonaliseerd ontwikkelingstraject.
Lees meer...

Buitenlandateliers in Berlijn en Taipei

 
 
Het Mondriaan Fonds biedt twee nieuwe buitenlandateliers aan voor kunstenaars en bemiddelaars: ZK/U (Zentrum für Kunst und Urbanistik) in Berlijn en Bamboo Curtain Studio (BCS) in New City Taipei. Doel van de ateliers is het stimuleren van de (artistieke) ontwikkeling en de praktijk van beeldend kunstenaars en bemiddelaars in het buitenland. Aanvragen voor een werkperiode in 2019 kunnen nog worden ingediend tot en met 3 december 2018.
Lees meer...

Genomineerden Prijs voor de Jonge Kunstkritiek

 
 
De organisatoren en jury van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek hebben de genomineerden voor 2018 bekend gemaakt. In de categorie Essay zijn dit: Sarah van Binsbergen, Thomas van Huut en Noortje de Leij. In de categorie Recensie: Maarten Buser, Pia Louwerens en Jorne Vries. Ook wordt dit jaar de Prijs voor Innovatieve Kunstkritische Praktijken uitgereikt. De genomineerden hiervoor zijn: Boris Van den Eynden, Sofie Van Loo en Kunst is Lang. De prijsuitreiking is op vrijdag 14 december en, na aanmelding, vrij bij te wonen.
Lees meer...

Amsterdam Art met KunstKoop en bezoekersprogramma

 
 
Van 22 tot en met 25 november vindt opnieuw het Amsterdam Art Weekend plaats. Bij veel galeries kan tijdens het weekend kunst worden gekocht met de KunstKoop van Mondriaan Fonds. Hiermee betaal je een werk in maandelijkse termijnen, zonder rente te betalen. ‘Dankzij de KunstKoop heb ik zoveel werken kunnen kopen. Ik kan prima maandelijks een x bedrag afbetalen, waardoor een werk ineens heel bereikbaar wordt,’ vertelde Sophie Schade in een videoportret. In samenwerking met Amsterdam Art heeft het Mondriaan Fonds daarnaast een groep van dertien buitenlandse curatoren uitgenodigd in het bezoekersprogramma, om het event te bezoeken.
Lees meer…

Film van De Verbeelding in première

 
 
Op zondag 18 november gaat in Eye Filmmuseum de Verbeelding-film 'Stones Have Laws' van Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan in première als onderdeel van IDFA. Beelden van het woud en de nu eens sereen, dan weer woest voortstromende rivier zetten de toon in de film, terwijl de hier wonende Surinaamse Marrons hun wereld belichten. De Verbeelding is een samenwerkingsproject tussen het Mondriaan Fonds en het Filmfonds, gericht op films op de grens van cinematografie en beeldende kunst. Bekijk de films die tot stand zijn gekomen via De Verbeelding op www.deverbeelding.site.
Lees meer...


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl