nieuws

Mondriaan Fonds

18 april 2019

Shortlist Prix de Rome Beeldende Kunst 2019 bekend

 
 
De shortlist van de Prix de Rome Beeldende Kunst 2019 is bekend. De genomineerden zijn: Sander Breure & Witte van Hulzen, Esiri Erheriene-Essi, Femke Herregraven en Rory Pilgrim. Zij ontvangen ieder een werkbudget en worden in de gelegenheid gesteld tijdens een werkperiode van vijf maanden nieuw werk uit te voeren. Het werk zal vanaf 19 oktober 2019 worden tentoongesteld in het Stedelijk Museum Amsterdam. Op basis van het nieuwe werk zal de jury de uiteindelijke winnaar selecteren. De winnende kunstenaar ontvangt een bedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome.
Lees meer...

Rijkscultuurfondsen reageren gezamenlijk op advies Raad voor Cultuur

 
 
De zes rijkscultuurfondsen geven een gezamenlijke reactie op het stelseladvies ‘Cultuur dichtbij, dicht bij cultuur’ dat de Raad voor Cultuur op 11 april 2019 uitbracht. Dit doen zij in een brief aan minister Van Engelshoven van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De fondsen delen een aantal inhoudelijke opvattingen van de Raad, maar maken zich ook zorgen over de mogelijk verstrekkende consequenties van het advies.
Lees meer...

Open Oproep Oriëntatiereis

 
 
Het Mondriaan Fonds organiseert jaarlijks een oriëntatiereis voor beeldend kunstenaars en bemiddelaars naar buitenlandse regio’s die interessante ontdekkingskansen bieden. Van 20 oktober tot en met 2 november 2019 is het reisdoel de Verenigde Arabische Emiraten (Dubai, Abu Dahbi en Sharjah) en Pakistan (Karachi en Lahore). Het programma bestaat uit bezoeken aan musea, presentatie-instellingen, galeries, artist-in-residence plekken, kunstenaars, verzamelaars en lokale sleutelfiguren in de verschillende steden. Aanmelden kan tot en met 24 mei 2019. Er zullen zes deelnemers uit Nederland worden geselecteerd voor de reis: twee kunstenaars en vier bemiddelaars.
Lees meer…

Beeldbepalers: Hans van Houwelingen

 
 
Op vrijdag 26 april 2019 trapt Hans van Houwelingen het nieuwe seizoen af van de serie Beeldbepalers, een samenwerking tussen het Mondriaan Fonds en De Balie. Centraal staat de film ‘Hey Paarth, what about the atom bomb?’, die de kunstenaar maakte voor een tentoonstelling in Japan, 70 jaar na de atoombom op Hiroshima. Na de vertoning gaat hij in gesprek met Ian Buruma, Bikram Lalbahadoersing en Victor van Bijlert.
Lees meer…

Werk Neo Rauch aangekocht door Museum de Fundatie

 
 
Museum de Fundatie heeft een hoofdwerk uit het vroege oeuvre van Neo Rauch gekocht: ‘Tal’ uit 1999, het jaar waarin Rauch zijn internationale doorbraak beleefde. Het Mondriaan Fonds droeg bij met een Bijdrage Incidentele Aankopen. Het werk maakte vorig jaar deel uit van de tentoonstelling ‘Neo Rauch Dromos Schilderijen 1993-2017’, waarmee de Fundatie 88.000 bezoekers naar Zwolle trok. Na de tentoonstelling werden drie schilderijen in bruikleen gegeven aan het museum en kreeg het museum twee grafische werken geschonken. Samen met de eerdere aankoop van ‘Gewitterfront’, waar het fonds ook aan bijdroeg, heeft het museum nu een uniek ensemble van Neo Rauch in huis, niet alleen voor Nederland, maar ook internationaal.
Lees meer…

Singer Laren verwerft Bart van der Leck

 
 
Singer Laren heeft een invloedrijk werk uit de beginperiode van De Stijl verworven. Het gaat om het werk 'Compositie 1917 – 1918' van medeoprichter van De Stijl Bart van der Leck. De in Laren woonachtige Van der Leck schilderde als eerste geometrische vormen in primaire kleuren op een wit fond. Hiermee beïnvloedde hij rechtstreeks Mondriaan, die toen ook in Laren verbleef, in zijn ontwikkeling richting de Nieuwe Beelding. Het Mondriaan Fonds kende een Bijdrage Incidentele Aankopen toe voor deze aanwinst.
Lees meer...


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl