nieuws

Mondriaan Fonds

18 mei 2017

‘Onweerstaanbare aanwinsten’ blogt Birgit Donker

 
 
Vorige week werd bekend dat het Stedelijk Museum Amsterdam 122 foto’s van Ed van der Elsken heeft kunnen toevoegen aan de collectie; de helft geschonken door de Ed van der Elsken Estate, de andere helft aangekocht. Voor de aankoop maakte het museum gebruik van de Bijdrage Collectieprogramma’s van het Mondriaan Fonds. In ‘Onweerstaanbare aanwinsten’ schrijft Birgit Donker over de tweejaarlijkse ronde van de collectieregeling bestemd voor musea die structureel beeldende kunst en/of vormgeving van na 1945 willen aankopen. ‘Musea geven aan dat de bijdrage zorgt voor flexibiliteit: ze zijn in staat toe te slaan als zich een kans voordoet.’

Lees meer...

Cinema Olanda special in Kunstuur

 
 
Eerder maakte AVROTROS Kunstuur een portret van Wendelien van Oldenborgh en aanstaande zondag wordt een special uitgezonden over haar presentatie in het Nederlandse paviljoen op de Biënnale van Venetië. Kunstuur was aanwezig bij de generale repetitie van opnames van haar film ‘Cinema Olanda’ in de Rotterdamse Sint-Bavokerk en volgde haar tijdens de voorbereidingen in Venetië.
Lees meer...

Publicatie ‘Cinema Olanda: Wendelien van Oldenborgh’

 
 
Ter gelegenheid van de tentoonstelling in het Nederlandse paviljoen verscheen de catalogus ‘Cinema Olanda: Wendelien van Oldenborgh’, onder redactie van Lucy Cotter en uitgegeven door Hatje Cantz/Mondriaan Fonds. De catalogus bevat afbeeldingen van de filmische werken en de tentoonstelling zelf, vergezeld van artikelen van vooraanstaande auteurs op het gebied van kunst, film, architectuur, sociale antropologie en kritische rassentheorie. Met: Beatriz Colomina, Birgit Donker, E.C. Feiss, Sven Lütticken, Egbert Alejandro Martina, Wayne Modest, Emily Pethick, Denise Ferreira da Silva en Gloria Wekker.

Lees meer...

Op locatie in Rijksmuseum Twenthe

 
 
Aanstaande dinsdag vindt het open huis op locatie bij het Rijksmuseum Twenthe plaats. Hier kunnen bezoekers onder meer deelnemen aan de workshop ‘de kunst van het aanvragen’ van Patricia Kaersenhout, de ervaringen van andere aanvragers horen en in gesprek gaan met fondsmedewerkers. Ook start het Mondriaan Fonds met regiomakelaars; voordrachten kunnen nog worden gedaan tot en met 5 juni.

Lees meer...

Werkperiode in Pompgemaal Den Helder

 
 
Beeldend kunstenaars en bemiddelaars kunnen een aanvraag indienen voor een werkperiode in 2018 in het Pompgemaal Den Helder. Met dit atelier wil het Mondriaan Fonds naast het bestaande netwerk van buitenlandateliers ook een werkmogelijkheid bieden op deze bijzondere plek in eigen land. De deadline is 23 juni.

Lees meer...

KunstKoop op Amsterdam Art Fair

 
 
Vanaf vandaag is de Amsterdam Art Fair open voor publiek. Veel van de galeries op de beurs bieden de KunstKoop aan, waarmee kunst op afbetaling kan worden gekocht zonder rente te betalen. Meer informatie over de KunstKoop kan gedurende de kunstbeurs worden opgedaan in de stand van de Young Collectors Circle.

Lees meer...

Nieuwe toekenningen op het platform samenwerking musea

 
 
Het platform samenwerking musea toont een overzicht van alle toegekende samenwerkingsprojecten van musea en andere erfgoedinstellingen. Recente voorbeelden zijn Museum Catharijneconvent met het landelijke project ‘Het Grootste Museum van Nederland’, een samenwerking met elf kerken en twee synagogen om religieus erfgoed toegankelijk te maken voor een breed publiek. Met ‘Groeistad’ ontwikkelt het Amsterdam Museum in samenwerking met verschillende instellingen een digitaal onderwijsprogramma op het gebied van cultuureducatie voor het Amsterdamse basisonderwijs. En Erfgoed Brabant ontving een bijdrage voor een structurele samenwerking van verschillende musea in de Baronie van Breda om grotere zichtbaarheid van de historische collecties te realiseren.

Lees meer...


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl