nieuws

Mondriaan Fonds

Nieuws 19 april 2018

Lentekriebels

 
 
"Er zijn van die nieuwsberichten die je gewoon niet vaak genoeg kunt lezen. Zoals deze: ‘Hersenen reageren op kunst net zoals op liefde’, dat circuleert op sociale media. Dat het een gedateerd bericht is, van de Trouw-website, maakt helemaal niets uit. Het blijft telkens weer een welkom nieuwtje." In haar nieuwste blog refereert Birgit Donker aan een Brits onderzoek dat kijken naar kunst een mens even gelukkig maakt als een geliefde in de ogen staren. Zou dit effect ook optreden bij het kijken naar de schilderijen van Alma-Tadema vol zoete nimfen of naar de liefdesvogels in het werk van Charlotte Schleiffert?
Lees meer...

Open Oproep Oriëntatiereis naar Zuid-Afrika en Zimbabwe

 
 
Het Mondriaan Fonds organiseert jaarlijks een oriëntatiereis voor beeldend kunstenaars en bemiddelaars naar buitenlandse regio’s waar zich interessante ontwikkelingen in de hedendaagse kunst voordoen. Van 2 tot en met 16 september 2018 is het reisdoel Zuid-Afrika (Johannesburg en Kaapstad) en Zimbabwe (Harare en Bulawayo). Middels de reis probeert het Mondriaan Fonds de deelnemers inzicht te geven in twee landen die aan elkaar grenzen maar elk een totaal andere infrastructuur hebben. Belangstellenden kunnen zich tot en met zondag 20 mei 2018 aanmelden.
Lees meer...

Shortlist Prix de Rome Architectuur bekend

 
 
De namen van de vier architecten op de shortlist van de Prix de Rome 2018 zijn bekend. De genomineerden zijn: Alessandra Covini / Studio Ossidiana, Bram van Kaathoven, Katarzyna Nowak en het duo Rademacher de Vries. Voor de eindronde worden zij uitgedaagd een fictief ontwerp te maken voor het Sixhaven-gebied in Amsterdam. Het Mondriaan Fonds is sinds 2012 verantwoordelijk voor de Prix de Rome, die eens in de twee jaar wordt toegekend aan een jonge beeldend kunstenaar en eens in de vier jaar aan een architect. De geselecteerde architecten ontvangen ieder een werkbudget en worden in de gelegenheid gesteld tijdens een werkperiode van drie maanden een nieuw ontwerp te maken in reactie op de door de jury geformuleerde opdracht.
Lees meer...

Samenwerking voor verruiming en verjonging van publiek

 
 
MuseumTV maakt korte films en minidocumentaires over kunst, cultureel erfgoed en design in Nederlandse musea, van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen tot het Rijksmuseum in Amsterdam. Kijkers aan kunst en erfgoed koppelen, daar gaat het om. In een interview vertellen MuseumTV, CJP en NBTC Holland Marketing over hun samenwerking om jongeren en internationale bezoekers wegwijs te maken in de Nederlandse museumwereld. Het Mondriaan Fonds draagt bij aan het onderzoek en het realiseren van deze samenwerking. De volgende deadline voor aanvragen voor de Bijdrage Samenwerking Musea is 4 juni.
Lees meer...

Toekenningen Werkbijdrage Jong Talent

 
 
Negentien beeldend kunstenaars ontvingen onlangs een Werkbijdrage Jong Talent. De bijdrage is bedoeld voor beloftevolle kunstenaars tot uiterlijk vier jaar na hun opleiding. Dit zijn: Yvon Ariese, Oliver Barstow, Dóra Benyó, Cihad Caner, Roos Cornelius, Nancy de Graaf, Phelim Hoey, Brendan Anton Jaks, Klaas Jonkman, Kitty Kamp, Maaike Knibbe, Didi Lehnhausen, Benjamin Li, Golrokh Nafisi, Mayra Sérgio, Ananda Serné, Brenda Tempelaar, Liselot Veenendaal en Liza Wolters.
Lees meer...

Mentoring voor startende kunstenaars

 
 
Voor kunstenaars die een Werkbijdrage Jong Talent hebben ontvangen, biedt het Mondriaan Fonds in samenwerking met Cultuur+Ondernemen mentoringtrajecten aan. Met dit programma kunnen startende kunstenaars hun praktijk verdiepen door begeleiding van meer ervaren vakgenoten met een internationale beroepspraktijk. Bijna honderd kunstenaars maakten sinds 2012 gebruik van mentoring en zouden het programma aan anderen aanraden. Zo schreef Marijn Ottenhof over haar mentor Julika Rudelius: 'Mijn mentor nam uitgebreid de tijd per sessie. Daarbij gaf ze echte (kritische) feedback, en buiten het mentorschap zou ik niet weten van wie ik die zou moeten krijgen van iemand op haar niveau.'
Lees meer...

Lezing door Chinese curator Lu Yangli

 
 
Lu Yangli (curator Shekou Reform and Opening Museum) geeft op 26 april een lezing in het Bonnefantenmuseum Maastricht. De Chinese curator gaat in op de hedendaagse kunstscene in Shenzhen en de mogelijkheden voor samenwerking tussen Nederlandse en Chinese culturele instellingen. Toegang is gratis, reserveren verplicht. Yangli verblijft van 23 tot en met 30 april in Nederland, als gast in het bezoekersprogramma van het Mondriaan Fonds.
Lees meer...

Een zacht geruis in Kasteel Doorwerth

 
 
Productiehuis Plaatsmaken realiseerde in samenwerking met Geldersch Landschap & Kasteelen en Museum Arnhem het project ‘een zacht geruis’. Op zeven opengestelde kastelen in Gelderland heeft een kunstenaar nieuw werk gemaakt naar aanleiding van de locatie en geschiedenis. Deze werken zijn te zien tot en met 31 oktober. De deelnemende kunstenaars zijn: Heidi Linck (kasteel Cannenburgh), Hans Wijninga (kasteel Ammersoyen), Aline Eras (kasteel Rosendael), Rosemin Hendriks (Huis Verwolde), Robbie Cornelissen (kasteel Hernen), Jan Broerkstra (Huis Zypendaal) en Erik Odijk (kasteel Doorwerth). Het Mondriaan Fonds kende een Projectinvestering Instellingen toe.
Lees meer...


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl