nieuws

Mondriaan Fonds

20 december 2018

Nieuwe directeur Eelco van der Lingen

 
 
Eelco van der Lingen wordt directeur van het Mondriaan Fonds. ‘Het Mondriaan Fonds is er voor iedereen en ik hoop dat we meer mensen het gevoel kunnen gaan geven dat ook zij bij 'wij' horen’, aldus Van der Lingen. Van der Lingen is momenteel conservator hedendaagse en moderne kunst van het Fries Museum in Leeuwarden. Daarvoor was hij initiator, directeur en curator bij presentatie-instelling Nest en onder meer gastcurator bij het Centraal Museum in Utrecht. Hij volgt Birgit Donker op, die het fonds zes jaar leidde.
Lees meer...

Jury Prix de Rome Beeldende Kunst 2019

 
 
De juryleden van de Prix de Rome Beeldende Kunst 2019 zijn bekend. De leden zijn: Lonnie van Brummelen (beeldend kunstenaar, winnaar Prix de Rome 2005), Amira Gad (curator Serpentine Galleries, Londen), Peter Gorschlüter (directeur Museum Folkwang, Essen), Frank Koolen (beeldend kunstenaar) en Yasmijn Jarram (curator GEM, Den Haag). Voorzitter is Valentijn Byvanck (directeur Marres, Maastricht). De nieuwe ronde van de Prix de Rome Beeldende Kunst gaat op 7 januari 2019 van start. Dan zullen de wijze van aanmelden, de deadline voor aanmelding en de namen van de scouts bekend worden gemaakt.
Lees meer…

Bonnefanten verwerft sleutelwerk van Helen Verhoeven

 
 
Het Bonnefantenmuseum heeft de monumentale installatie ‘Church I’ van Helen Verhoeven aangekocht met een bijdrage van het Mondriaan Fonds. Verhoeven werkte twee jaar lang aan een reeks schilderijen die geïnspireerd zijn door het werk van de oude meesters uit de museumcollectie. Artistiek directeur Stijn Huijts: ‘De reacties tijdens Art Basel op ‘Church I’ waren zo enthousiast, dat ik besloot om het werk ‘op zicht’ naar het Bonnefanten te halen. Ik ben verheugd dat het Mondriaan Fonds het belang van dit unieke kunstwerk onderstreept, waardoor wij nu in staat zijn om het werk te verwerven voor onze collectie.’
Lees meer...

Eerste toekenningen Bijdrage Restauratie Mobiel Erfgoed

 
 
In oktober presenteerde het Mondriaan Fonds een nieuwe bijdrage voor restauratie en verduurzaming van mobiel erfgoed. Minister Van Engelshoven stelde hiervoor een extra budget van 1 miljoen euro beschikbaar. Onlangs zijn de eerste twee projecten gehonoreerd. Stichting tot Behoud van Spakenburger Botters ontving de bijdrage voor restauratie van de botter BU65 en Stoomtrein Katwijk Leiden voor de restauratie van stoomtramlocomotief ZE 607. Ook werden twee bijdragen toegekend voor de presentatie van mobiel erfgoed.
Lees meer…

Gastblog van regiomakelaar Andrea Möller

 
 
‘Kom je nu he-le-maal uit Friesland??’ Andrea Möller, regiomakelaar Noord van het Mondriaan Fonds, schreef een gastblog over de flexibiliteit van de mentale kaart. ‘Afstand is relatief en valt te beïnvloeden volgens de eenvoudige formule: bekend = bemind.’ Per 1 januari 2019 zullen vier nieuwe adviseurs uit Groningen en Friesland de poule van het Mondriaan Fonds versterken. ‘Het zicht op wat er in de regio speelt, is daarmee alvast versterkt.’
Lees meer...

Winnaars Prijs voor de Jonge Kunstkritiek

 
 
De winnaars van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018 zijn afgelopen vrijdag bekendgemaakt tijdens een feestelijke uitreiking bij Witte de With Center for Contemporary Art: Noortje de Leij won de hoofdprijs in de categorie Essay en de categorie Recensie is gewonnen door Jorne Vriens. Daarnaast besloot de jury de inzending van Maarten Buser te waarderen met een uitnodiging tot het schrijven van een tekst voor de Prix de Rome en krijgt Pia Louwerens een schrijfopdracht voor Metropolis M. Thomas van Huut ontvangt een begeleidingstraject van De Nieuwe Garde en het essay van Sarah Van Binsbergen zal vertaald worden voor publicatie op de internationale AICA website.
Lees meer...

Aanvraagronde deelname KunstKoop 2019-2020

 
 
Galeries kunnen een aanvraag indienen om in 2019 en 2020 deel te nemen aan de KunstKoopregeling. Galeries die zijn toegelaten kunnen bij de verkoop van werken hun klanten de mogelijkheid bieden gebruik te maken van de KunstKoop. Particuliere kunstkopers kunnen dan een renteloze lening afsluiten en de aankoop in maandelijkse termijnen betalen. De deadline voor aanvragen is maandag 18 februari.
Lees meer...

Mondriaan Fonds wenst u een gelukkig 2019!

 
 
Bekijk hieronder de animatie gemaakt door Jan Rothuizen.
Bekijk de video...


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl