nieuws

Mondriaan Fonds

20 maart 2019

De Oogst van 2018

 
 
Het jaarverslag 2018 is uit. In woord en beeld tonen we bijdragen die het afgelopen jaar zijn toegekend en activiteiten die we hebben gerealiseerd. Aanvragers vertellen over hun ervaringen en belichten de betekenis van publieke investeringen in beeldende kunst en erfgoed. Het jaarverslag en alle interviews zijn ook te vinden op de website.
Lees meer...

Mini-documentaire over nieuwe aanwinst Wtewael

 
 
Het Centraal Museum slaagde erin om op een veiling het Godenbanket van Joachim Wtewael aan te kopen, een gedroomde aanwinst. De aankoop werd mede mogelijk gemaakt door het fonds met een Bijdrage Incidentele Aankopen en de Vereniging Rembrandt. Gezien het bijzondere karakter van deze aankoop ontving het museum ook een bijdrage uit het Nationaal Aankoopfonds van het ministerie van OCW. Het Mondriaan Fonds en de Vereniging Rembrandt lieten door MuseumTV een mini-documentaire maken over deze bijzondere aankoop, die vanaf 13 april in het museum getoond zal worden. Op dit moment is de Wtewael te zien op de TEFAF in Maastricht.
Lees meer...

Verdwijnen in het landschap

 
 
Over gruwelijke schoonheid, schilderen met sneeuw, filmkunst versus filmindustrie en de paradoxale troost van een koud, onaangedaan landschap. Een interview met Jeroen Eisinga over zijn nieuwe film ‘Nightfall’, die hij maakte voor zijn solotentoonstelling in de Elektriciteitsfabriek in Den Haag, te zien tot en met 7 april. De film, een gesublimeerde jeugdherinnering, kwam tot stand met een Projectinvestering Kunstenaar. ‘Niet alleen deze film; ook ik als kunstenaar zou niet eens kunnen bestaan zonder die bijdrage.’
Lees meer…

Bijdrage voor internationale samenwerkingsprojecten

 
 
Nederlandse erfgoedinstellingen die samenwerken met buitenlandse instellingen in onderzoeken op gezamenlijke collectiegebieden kunnen bij het fonds een Bijdrage Internationale Samenwerkingsprojecten Erfgoedinstellingen aanvragen. De deadlines zijn: 8 april en 21 oktober. Zo ontving het Gemeentemuseum Den Haag een bijdrage voor de tentoonstelling ‘Monet. De tuinen’, die wordt gemaakt in nauwe samenwerking met het Musée Marmottan Monet in Parijs. Centraal in de presentatie staat Monets schilderij ‘Blauweregen’ (1917-1920), dat voor het eerst sinds de verwerving in 1961 uitgebreid wordt onderzocht. Door de samenwerking kunnen beide instellingen hun kennis over hun collecties delen en vergroten.
Lees meer...

Toekenningen Werkbijdrage Bewezen Talent

 
 
Eenentwintig beeldend kunstenaars die minimaal vier jaar professioneel werkzaam zijn, hebben een Werkbijdrage Bewezen Talent ontvangen. De bijdrage stelt kunstenaars in staat nieuw werk te maken en het experiment aan te gaan. De kunstenaars die een bijdrage kregen zijn: Feiko Beckers, Paul Beumer, Eja Siepman van den Berg, Jaap van den Ende, Martijn Engelbregt, Jeroen Eisinga, Anne Geene, Loek Grootjans, Cecile van der Heiden, Heringa/Van Kalsbeek (duo), Saskia Noor van Imhoff, Frank Koolen, Jeroen Kooijmans, Anaïs López , Ilya Rabinovich, Joseph Sassoon Semah, Diego Tonus, Evita Vasiljeva, Robbert Weide en Harm Weistra.
Lees meer...

Inloopspreekuur op 1 april

 
 
Om (potentiële) aanvragers op weg te helpen in het aanbod van mogelijkheden organiseert het fonds iedere maand een inloopspreekuur. Medewerkers staan klaar om te adviseren over welke bijdrage het beste past bij jouw plannen, de mogelijkheden bij het fonds toe te lichten of door te verwijzen. De eerstvolgende editie vindt plaats op maandag 1 april tussen 14.00 en 16.00 uur aan de Brouwersgracht 276 in Amsterdam.
Lees meer...


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl