nieuws

Mondriaan Fonds

21 december 2017

Open oproep voor Nederlandse inzending Biënnale van Venetië

 
 
Het Mondriaan Fonds nodigt zowel curatoren als kunstenaars uit een tentoonstellingsplan te leveren voor de 58ste editie van de Biënnale van Venetië in 2019. Uit de ingezonden plannen kiest een jury volgend jaar mei de Nederlandse inzending. Het indienen van een beknopt plan kan tot en met 31 januari 2018. De jury wordt begin volgend jaar bekendgemaakt.
Lees meer...

Stemmen laten klinken en denkwerelden openen

 
 
Vrijdag kreeg Rana Hamadeh de Prix de Rome Beeldende Kunst 2017 uit handen van minister Ingrid van Engelshoven. Zondag duizelt het haar nog een beetje. ‘Het is een grote eer, meer dan dat, ik kan er zoveel over zeggen. Het raakt me dat ik een stem heb die gehoord wordt. Ik voel me erdoor omarmd. Een stem hebben is geen vanzelfsprekendheid, de meeste mensen op deze aarde zijn ervan verstoken. En het is belangrijk dat deze publieke erkenning tegelijkertijd de stemmen bevestigt waarvan ik de getuigenis en nagedachtenis opvoer in mijn werk; stemmen die eerder waren uitgewist.’
Lees meer...

Bijdragen voor bewezen talent

 
 
Twintig beeldend kunstenaars kregen onlangs een Werkbijdrage Bewezen Talent toegekend, een bijdrage bedoeld voor kunstenaars die minstens vier jaar een beroepspraktijk hebben. Dit zijn: Charl van Ark, Joan van Barneveld, Emily Bates, James Beckett, Milena Bonilla, Paul Drissen, Ehsan Fardjadniya, Kevin Gallagher, Kim Habers, Inti Hernandez, Saskia Janssen, Ad de Jong, Matthijs Munnik, Petra Noordkamp, Erik Odijk, Sanne Peper, Thom Puckey, Jeroen Robert Kramer, Elisabet Stienstra en Stefanos Tsivopoulos.
Lees meer...

Het vernieuwde Rijksmuseum Boerhaave

 
 
Afgelopen vrijdag opende minister Ingrid van Engelshoven (OCW) het vernieuwde Rijksmuseum Boerhaave. Na een grondige renovatie komt het nationale museum voor de geschiedenis van de natuurwetenschappen en de geneeskunde met een nieuwe presentatie van zijn collectie. Die richt zich op een breed publiek, legt verbindingen met de wereld van vandaag en biedt de bezoeker een ontdekkingsreis door de wereld van wetenschap en geneeskunde. Het Mondriaan Fonds kende hiervoor een Projectinvestering Instellingen toe.
Lees meer...

Een spotlicht op kerkelijke architectuur

 
 
Paradijsschilderingen, oude orgels en marmeren beeldhouwwerken: ‘Ik ben d’r verliefd op!’ Agmar van Rijn (projectleider Stichting Oude Groninger Kerken) en Marieke van Schijndel (directeur Museum Catharijneconvent in Utrecht) vertellen over Het Grootste Museum van Nederland, waarvoor het Mondriaan Fonds een Bijdrage Samenwerking Musea toekende. ‘Het Grootste Museum van Nederland is een sterk merk. Het werkt als vliegwiel en helpt kerkbeheerders dit erfgoed te delen. Ontsluiten van erfgoed opent de toekomst ervan.’
Lees meer...

Geselecteerd voor werkperiode in gastateliers

 
 
Beeldend kunstenaars en bemiddelaars kunnen bij het Mondriaan Fonds aanvragen voor een werkperiode bij een geselecteerd atelier in binnen- of buitenland. De selectie voor de ateliers in Den Helder, Hamminkeln, Londen, New Orleans, Berlijn, Moengo, Yogyakarta en Seoul is nu bekend. Dit zijn: Youri Appelo, Maja Bekan, PJ Bruyniks, Coco Duivenvoorde, Maartje Fliervoet, Femke Gerestein, Raviv Ganchrow, Saskia Janssen & George Korsmit, Jort van der Laan, Dirk van Lieshout, Sanja Medic, Marco Pando, Pablo Pijnappel, Urok Shirhan, Adelheid Smit, Naro Snackey en Koen Taselaar.
Lees meer…

Het Mondriaan Fonds wenst u fijne feestdagen en een gelukkig 2018!

 
 Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl