nieuws

Mondriaan Fonds

21 oktober 2019

Tentoonstelling Prix de Rome 2019 geopend

 
 
Afgelopen vrijdag was de feestelijke opening van de Prix de Rome tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam, met nieuw werk van genomineerden Sander Breure & Witte van Hulzen, Esiri Erheriene-Essi, Femke Herregraven en Rory Pilgrim. De kinderjury van de IMC Weekendschool koos alvast haar winnaar: Esiri Erheriene-Essi. ‘Je voelt dat ze tegen de wereld wil zeggen: iedereen is goed ook al is iedereen verschillend. Zwarte mensen moeten meer in het museum. Deze schilderijen zijn tegen racisme en dat doet iets met me’, aldus de kinderjury. Op 31 oktober wordt bekendgemaakt wie voor de vakjury winnaar Prix de Rome 2019 is.
Lees meer…

Oriëntatiereis Verenigde Arabische Emiraten en Pakistan

 
 
Vandaag vertrekt een groep kunstenaars en bemiddelaars naar de Verenigde Arabische Emiraten en Pakistan voor de oriëntatiereis 2019. Het Mondriaan Fonds organiseert jaarlijks deze reis naar buitenlandse regio’s die in opkomst zijn en interessante ontdekkingskansen bieden, in samenwerking met Frame Contemporary Art Finland, de Danisch Arts Agency en de Zwitserse Pro Helvetia. De Nederlandse deelnemers zijn: Katayoun Arian, Pauline Burmann, Johan Gustavsson, Kianoosh Motallebi, Bart Rutten en Marilyn Sonneveld.
Volg de reis via de vernieuwde blog…

Blog: ‘Het belang van een rendierspoor’

 
 
Eelco van der Lingen schreef een blog naar aanleiding van zijn eerste deelname aan de jaarlijkse bijeenkomst van de Europese fondsen, in het land van de Sámi. Hoewel de problematiek van de Sámi ver weg lijkt van de Nederlandse context zijn er opvallende overeenkomsten met de problematiek van inclusiviteit in Nederland: ‘Als we daadwerkelijk open willen staan voor minderheidsgroeperingen, dan zullen we bereid moeten zijn om met en door hun ogen te kijken en een nieuw set aan criteria te formuleren dat ruimte biedt aan een andere en meer inclusieve beleving van kunst en erfgoed.’
Lees meer…

Minister geeft startsein restauratie Zwammerdamschip 6

 
 
Zes schepen uit de Romeinse tijd krijgen weer hun originele staat in Museumpark Archeon, het openluchtmuseum in Alphen aan den Rijn. De wereldberoemde schepen zijn in de jaren zeventig opgegraven bij Zwammerdam. Bij een bezoek aan de Romeinse Restauratiewerf Zwammerdam verrichtte minister Van Engelshoven de laatste handeling aan vrachtschip Zwammerdam 2 én gaf het startsein voor de restauratie van Zwammerdam 6. Het Mondriaan Fonds draagt bij met een bedrag van 345.000 euro, via het extra budget voor de restauratie en het zichtbaar maken van archeologische projecten.
Lees meer…

Informatiebijeenkomst 75 jaar vrijheid

 
 
Het Mondriaan Fonds heeft de subsidieregeling ‘75 jaar Vrijheid’ opengesteld, voor projecten rond de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Het geld is bedoeld voor instellingen, onderzoekers en grassroots. Op maandag 11 november organiseert het fonds een speciale informatiebijeenkomst over deze nieuwe regeling: van 14 tot 16 uur. Medewerkers lichten de mogelijkheden van de regeling toe. Ook is er ruimte voor het stellen van vragen.
Lees meer…

Open Oproep voor stimuleren eigentijds gebruik van ambachten

 
 
Kunstenaars die (willen) samenwerken met ambachtslieden kunnen een projectvoorstel indienen om nieuwe mogelijkheden voor eigentijds gebruik van ambachten te verkennen. Het gaat om een gelijkwaardige samenwerking met het oog op een duurzame toekomst van het ambacht. Deadline eerste aanvraagronde: 18 november 2019.
Lees meer…


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl