nieuws

Mondriaan Fonds

27 november 2020

Geopend! Koop dit of dit of dit: kunst vanaf twee tientjes per maand

 
 
De KunstKoop-tentoonstelling bij Capital C in Amsterdam is open en ‘hangt vol aanstekelijke kunstwerken.’ Aldus curator Ellis Kat: ‘Sommige zijn al voor twee tientjes per maand te koop via de KunstKoop-regeling van het Mondriaan Fonds; andere tot maximaal 100 euro per maand.’ Op uitnodiging van Amsterdam Art organiseerde het fonds deze tentoonstelling, mét online variant via instagram. Kat: ‘Ben je verliefd? Koop een kunstwerk! Verliefdheid vervliegt; kunst blijft. Dat geldt voor alle speciale momenten.’
Lees hier het hele interview...

Verslag online bijeenkomst beleidsplan 2021-2024

 
 
Onder het motto ‘Laten we een toekomst bouwen buiten de perken’ heeft het Mondriaan Fonds tijdens een online tour door het land het beleidsplan 2021-2024 toegelicht. Met kunstdocent en radiocurator Femke Dekker als moderator praatten medewerkers en regiomakelaars over de mogelijkheden bij het fonds. 'Ik sla bruggetjes tussen het noorden en het fonds. Gelukkig wordt het profiel van kunstenaars verruimd in het nieuwe beleid. Kunstenaars kunnen ook een andere achtergrond hebben dan een kunstopleiding,’ aldus Andrea Möller, regiomakelaar Noord. Ook haar collega-regiomakelaars slaan bruggen. Nieuwsgierig?
Lees hier het hele verslag van de tour...

Let op! Belangrijke data voor aanvragen bij het Mondriaan Fonds

 
 
Sluitingsdatum voor lopende aanvragen in 2020 is 31 december 2020, 17:00 uur. Het aanvraagformulier moet dan wel vóór 24 december 2020 om 17:00 uur gestart zijn. Aanvragen die wel in het systeem staan maar niet zijn ingediend voor 31 december 2020 om 17:00 uur worden dan verwijderd. Vanaf 4 januari 2021 start de nieuwe beleidsplanperiode 2021-2024 en zijn er nieuwe bijdragemogelijkheden bij het Mondriaan Fonds.
Bekijk de bijdragemogelijkheden van 2020...

Winnaar Archeologietalent 2020: Jesper de Raad

 
 
Jesper de Raad is winnaar van de Archeologietalentprijs 2020, die jonge erfgoedprofessionals in de spotlights zet. Hij krijgt de prijs voor het actief koppelen van archeologie aan publiek en het versterken van netwerken onder collega’s, zoals de Brabantse Erfgoedbende. Naast een beeldje van kunstenaar Jonat Deelstra, dat hij ontving uit handen van juryvoorzitter Arjan de Zeeuw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, krijgt De Raad een persoonlijk ontwikkelingstraject voor € 7.000 van het Mondriaan Fonds.
Lees hier verder...

Primeur voor Fries Museum met aankoop Ellen Gallagher & Edgar Cleijne

 
 
Het Fries Museum heeft de ruimtelijke filminstallatie Osedax (2010) van Edgar Cleijne en Ellen Gallagher verworven, met een Bijdrage Incidentele Aankopen. De beeldende en verhalende installatie met projecties in een speciale cabine ‘voegt een heel eigen stem toe aan het belangrijke debat over het slavernijverleden, kolonialisme, identiteit en racisme,’ aldus museumdirecteur Kris Callens. Het Fries Museum is het eerste Nederlandse museum met werk van de internationaal gevierde Ellen Gallagher in de collectie. Osedax is te zien in de tentoonstelling Other Wordly.
Lees hier meer...

Genomineerd: zes kanshebbers De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020

 
 
Zes jonge critici en essayisten maken kans op De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020. In de categorie Essay zijn dat: Zippora Elders, Claire van der Mee en Luuk Vulkers. En in de categorie Recensie: Dagmar Dirkx, Esmee Postma en Nadia de Vries. Op 16 december worden de twee winnaars gepresenteerd tijdens een livestream. De hoofdprijs bestaat uit € 3.000 en een mentorschap. Daarnaast verschijnt een publicatie met alle genomineerde recensies en essays. De prijs voor het stimuleren van schrijftalent op gebied van actuele kunst is een initiatief van Nederlandse en Vlaamse kunstpodia en het Mondriaan Fonds.
Lees hier verder...

Pompgemaal Den Helder – toekenningen 2021

 
 
Het Pompgemaal is een gastatelier in de duinen bij Den Helder: extra aantrekkelijk in deze tijd, zoals blijkt uit de grote belangstelling voor de jaarlijkse aanvraagronde. Met de gemeente Den Helder heeft het Mondriaan Fonds het waterpompgemaal in 2008 omgevormd tot atelierwoning voor kunstenaars, curatoren en kunstbeschouwers. Deze stimulerende omgeving voor het maken van bijzonder werk en uitwisselen van ideeën blijft ook de komende jaren beschikbaar. Voor 2021 en begin 2022 is een werkperiode toegekend aan Janine van Oene, Rob Hornstra & Arnold van Bruggen, Edwin Zwakman, Melvin Moti, Marit Westerhuis, Bart Lunenburg & Maaike Kramer, Bonno van Doorn.
Lees hier verder...

Vragen over je aanvraag, project of evenement i.v.m. het coronavirus?

 
 

Klik hier...


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl