nieuws

Mondriaan Fonds

30 oktober 2020

Uitnodiging online bijeenkomst over beleid 2021–2024

 
 
Welkom kunstenaars, opdrachtgevers, medewerkers van kunst- en erfgoedinstellingen, bemiddelaars en andere aanvragers: tijdens vijf online bijeenkomsten in november, gericht op verschillende regio’s, praten we over de mogelijkheden bij het Mondriaan Fonds in 2021-2024. Hoe onzeker de toekomst door corona ook is, toch willen we samen moedig voorwaarts. Directeur Eelco van der Lingen geeft een toelichting op het beleid, spreekt met regiomakelaars en gaat in op vragen die je van tevoren kunt inzenden of tijdens de chat. Eerste bijeenkomst: 6 november, 13.30-14.30 uur, gericht op regio Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drenthe.
Meld je aan via deze link en check ook de andere data in november...

Juryleden Prix de Rome Beeldende Kunst 2021 bekend

 
 
Op 5 januari 2021 start de nieuwe ronde van de Prix de Rome, dé stimuleringsprijs voor talentvolle kunstenaars tot 40 jaar. Kunstenaars uit Nederland kunnen zich vanaf dat moment zelf aanmelden via een open call. Een internationale jury selecteert uit deze aanmeldingen een shortlist en later een winnaar, die de prijs van 40.000 euro krijgt. Juryleden zijn: Ann Demeester (directeur Frans Hals Museum, Haarlem), Amira Gad (hoofd programma’s, LAS Light Art Space, Berlijn), Antonio Jose Guzman (beeldend kunstenaar, onderzoeker, docent), Samuel Leuenberger (directeur SALTS, Basel) en Viviane Sassen (fotograaf, winnaar Prix de Rome Beeldende Kunst 2007).
Lees hier verder...

Nieuwe award: nomineer de maker achter de maker

 
 
Kunstenaars: nomineer de onmisbare kracht achter je werk! De Maker achter de Maker Award is een nieuwe prijs voor vakmensen en experts die meebouwen aan je succes. Nomineer de technicus die je sonic-art-installatie in elkaar zet, de keramist die je beelden bakt of de neonblazer die voor kunstenaars zijn buizen buigt. De Maker achter de Maker Award wordt georganiseerd door het instituut voorheen bekend als Witte de With Center for Contemporary Art en wordt gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Nomineer je favoriete maker voor 30 november.
Kijk hier voor meer informatie...

Toekenningen kunstenaars met een vluchtelingverleden

 
 
Tien kunstenaars die als vluchteling in Nederland zijn gekomen ontvangen van het Mondriaan Fonds een bijdrage voor het opbouwen van hun praktijk. Samen met Cultuur+Ondernemen wordt ook een mentortraject aangeboden voor een jaar. De mentor is een ervaren collega-kunstenaar of bemiddelaar die als sparring partner de Nederlandse kunstwereld toegankelijker maakt. Eylem Aladogan begeleidt de uit Syrië afkomstige Yazan Maksoud en benoemt de wederkerige waarde: ‘Als je negatieve ervaringen achter je moet laten, is het vinden van nieuwe wegen nog belangrijker. Iedereen heeft een eigen verhaal, dat dat van de ander aanvult.’
Lees hier verder...

Yazan Maksoud – Nederland leren kennen door de kunst

 
 
‘Als je in Syrië iets vreemd noemt, betekent dat: bijzonder. In Nederland is vreemd eerder negatief dan positief. Strange!’ Yazan Maksoud (Salamias, 1988) ontvluchtte de oorlog in Syrië. Via het Mondriaan Fonds krijgt hij een bijdrage voor het opbouwen van zijn kunstenaarspraktijk in Nederland plus een mentor, een collega-kunstenaar als sparring partner. ‘Belangrijk bij het vinden van nieuwe wegen. Ik heb Nederland leren kennen door de kunst.’
Lees hier het hele interview...

Jong museumtalent gezocht voor de Museumtalentprijs

 
 
Wie jonge professionals kent die voor de Museumtalentprijs 2020 in aanmerking komen: meld ze aan voor woensdag 25 november 12.00 uur. Dit jaar wordt de prijs voor de vierde keer uitgereikt, als aanmoediging voor jong talent in museumland. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verzorgt de uitvoering in opdracht van de minister van OCW. De winnaar ontvangt een naar eigen wens in te vullen ontwikkeltraject via het Mondriaan Fonds. Wie wordt in navolging van Imara Limon (2017), Davida de Hond (2018) en Boukje Schaap (2019) museumtalent 2020?
Kijk hier voor meer informatie...

Verrassend werk in nalatenschap fotograaf Ed van der Elsken: Feest!

 
 
‘Ed van der Elsken: Crazy World’: het Rijksmuseum laat een royale keuze zien uit de nalatenschap van fotograaf Van der Elsken (1925–1990). Inclusief beelden uit het herontdekte fotoboek ‘Feest’. Dit boek met 134 foto’s van feestvierende mensen is pas opgedoken in Van der Elskens werkarchief. Het Rijksmuseum en het Nederlands Fotomuseum verwierven de nalatenschap met een bijdrage Incidentele Aankopen van het Mondriaan Fonds. Met ruim 100 tentoongestelde objecten zoals foto’s, contactvellen en ontwerpen voor fotoboeken kun je in het Rijksmuseum meekijken over de schouder van de fotograaf. De tentoonstelling is te zien t/m 10 januari 2021.
Lees hier meer...

Wat kan het Mondriaan Fonds voor jouw project of aanvraag betekenen in tijden van corona?

 
 

Zie hier de veelgestelde vragen…


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl