nieuws

Mondriaan Fonds

31 augustus 2017

Start cultureel seizoen

 
 
Met de Uitmarkt afgelopen weekend en de vele andere festivals in de komende weken gaat het Nederlandse culturele seizoen 2017-2018 van start. De maand september kenmerkt zich door vele openingen, tentoonstellingen en andere activiteiten op het gebied van beeldende kunst en cultureel erfgoed. Het Mondriaan Fonds droeg aan diverse projecten bij: van nieuwe installaties in de Hortus Haren tot een onderzoeksproject in het ENCI-gebied in Maastricht, van een tentoonstelling over Emanuel de Witte in het Stedelijk Museum Alkmaar tot het GOGBOT festival in Enschede.
Lees meer...

Regiomakelaars van start

 
 
Vanaf 1 september gaan de regiomakelaars voor het Mondriaan Fonds aan de slag. Zij hebben een onderzoekende en stimulerende rol bij het bereiken van potentiële aanvragers, opdrachtgevers en adviseurs. Daarnaast signaleren ze nieuwe initiatieven, doelgroepen en actuele ontwikkelingen. Voor de regio Noord (Friesland, Groningen, Drenthe) is dit Andrea Möller, voor de regio Oost/Midden (Overijssel, Gelderland en Flevoland) vervullen Marlies Leupen en Erna aan de Stegge de functie als duo en voor de regio Zuid (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg) is Rebecca Nelemans aangesteld.
Lees meer...

Het museum als ideeënfabriek

 
 
Waarom musea een voorbeeld zijn voor het bedrijfsleven en zoveel meer, schrijft Birgit Donker in haar nieuwste blog naar aanleiding van uitspraken van onderzoeker Cees van Riel van de Erasmus Universiteit in een artikel op NU.nl. "Het is geweldig wat Nederlandse musea presteren. Worden ze daarvoor voldoende beloond?"
Lees meer...

Gezamenlijke residency publieke cultuurfondsen

 
 
De Nederlandse publieke cultuurfondsen – het Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Fonds Podiumkunsten, Filmfonds en Letterenfonds – bieden via drie open oproepen de komende drie jaar (2018-2020) gezamenlijk een residency aan in het Van Doesburghuis in Meudon-Val-Fleury/Parijs. In deze eerste open oproep kunnen makers en bemiddelaars uit de disciplines beeldende kunst, creatieve industrie en podiumkunsten van 1 september tot en met 20 oktober een aanvraag indienen.
Lees meer...

Nieuwe werkperiodes in buitenlandateliers

 
 
Kunstenaars en bemiddelaars kunnen tot en met 13 oktober een aanvraag indienen voor een werkperiode in 2018/2019 bij buitenlandateliers in Londen, Parijs, New Orleans, Berlijn, Moengo, Annandale-on-Hudson, Yogyakarta en Seoul (nieuwe residency). Ook kunnen jonge curatoren (tot 35 jaar) aanvragen voor een werkperiode bij Schloss Ringenberg, de deadline hiervoor is 22 september.
Lees meer...

Aanvraagronde De Verbeelding

 
 
Op dit moment kunnen opnieuw aanvragen worden ingediend voor De Verbeelding, een samenwerkingsproject van het Mondriaan Fonds en het Filmfonds. Beeldend kunstenaars en filmproducenten kunnen via het Filmfonds aanvragen voor films die zich op de grens van de cinematografie en de beeldende kunst begeven. Deadline: 11 oktober, 17.00 uur.
Lees meer...

Open Huis in Amsterdam Zuidoost

 
 
Na Heerlen, Groningen en Enschede vertrekt het Mondriaan Fonds voor de vierde editie van zijn Open Huis op locatie naar Amsterdam Zuidoost. In het Bijlmer Parktheater vindt een programma plaats met onder meer speeddatesessies, een presentatie en een talkshow. Charl Landvreugd (kunstenaar en curator van Quaqu-Kwaku), Marlous Willemsen (directeur Imagine IC Amsterdam) en Sarah van Lamsweerde (kunstenaar) gaan in gesprek met Annet Zondervan (directeur CBK Zuidoost Amsterdam) over hun ervaringen bij het aanvragen. Ook is er volop gelegenheid vragen te stellen en in gesprek te gaan met fondsmedewerkers.
Lees meer...

Aanspreekpunt voor interdisciplinaire projecten

 
 
Begin dit jaar stelden de publieke cultuurfondsen een aanspreekpunt voor interdisciplinaire projecten in. Aanvragers die niet weten bij welk fonds ze terecht kunnen omdat ze op het snijvlak van verschillende kunstdisciplines opereren of op het snijvlak van kunst en de rest van de maatschappij, kunnen hier terecht. De contactpersoon, Lara Riga, informeert aanvragers over de bijdragemogelijkheden bij de verschillende fondsen en verwijst zo nodig door.
Lees meer...


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl