nieuws

Mondriaan Fonds

31 mei 2017

Saaie piet?

 
 
“Hoezo, Mondriaan saai?” blogt Birgit Donker naar aanleiding van een uitspraak van Jeroen Krabbé op de voorpagina van NRC Handelsblad waarom hij geen serie gaat maken over Piet Mondriaan. Donker: “Het is opvallend hoe de laatste tijd in verschillende kwaliteitskranten kunstenaars van vroeger en van nu met een opvatting over hun (vermeende) persoonlijkheid worden afgeserveerd. Dat verdienen die kunstenaars niet. En het publiek al helemaal niet. Dat blijft verstoken van informatie en van de mogelijkheid zich op basis van die informatie zelf een mening te vormen."

Lees meer...

Nieuwe aanvraagronde Werkbijdrage Kunstinitiatieven van start

 
 
Kunstruimtes en kunstenaarsinitiatieven in Nederland kunnen een aanvraag indienen voor een Werkbijdrage Kunstinitiatieven. De werkbijdrage omvat 10.000 euro en kan gedurende een jaar flexibel worden besteed aan activiteiten vanaf najaar 2017. De deadline voor het indienen van een aanvraag is 10 juli 2017.

Lees meer...

Mondriaan Fonds draagt bij aan bewezen talent

 
 
Onlangs ontvingen 22 beeldend kunstenaars een Werkbijdrage Bewezen Talent (WBT). Dit zijn: Marjolijn van den Assem, Ronald de Bloeme, Gam Bodenhausen, Florette Dijkstra, Hans Eijkelboom, Alexandra Engelfriet, Alex Farrar, Marnix Goossens, Sarah Grothus, Marten Hendriks, Thijs Jansen, Juul Kraijer, Ine Lamers, Sarah van Lamsweerde, Jean-Baptiste Maitre, Charles van Otterdijk, Hans Scholten, Aline Thomassen, Simon van Til, Su Tomesen, Leonid Tsvetkov en Ehsan Ul Haq. Deze bijdrage is bestemd voor kunstenaars die minstens vier jaar een beroepspraktijk hebben en is een tegemoetkoming in de investering in materiaal, tijd en diensten. Ook kan deze gebruikt worden voor de ontwikkeling van nieuw werk en het aangaan van experiment. De WBT kan ieder moment worden aangevraagd.

Lees meer...

Ook u kunt opdrachtgever zijn!

 
 
Het Mondriaan Fonds draagt bij aan kunstopdrachten in de publieke ruimte, bijvoorbeeld voor een voetbalveld, schoolplein, bioscoop, kinderbegraafplaats, rotonde, stadsplein, treinstation, kerk, ziekenhuis of museumtuin. Met een bijlage bij De Telegraaf wil het fonds voor een breed publiek zichtbaar maken welke bijzondere projecten tot stand zijn gekomen op initiatief van een divers palet aan opdrachtgevers. Ook wil het potentiële opdrachtgevers interesseren om ook opdracht te geven tot een nieuw werk.
Lees meer...

EYE on Art: een gesprek met Wendelien van Oldenborgh

 
 
Tijdens de zomermaanden worden de vragen die de presentatie 'Cinema Olanda' in Venetië oproept, gedeeld met het publiek in Nederland in een parallel programma. Op 13 juni gaat in EYE Filmmuseum Wendelien van Oldenborgh in gesprek met Patricia Pisters (Amsterdam School for Cultural Analysis) over haar films en inspiratiebronnen. Tijdens het gesprek worden fragmenten vertoond van werk van Van Oldenborgh en inspiratiebron Glauber Rocha, gevolgd door Pedro Costa’s 'Colossal Youth' (2006). Daarnaast vindt een parallel programma plaats in Witte de With (17 juni-20 augustus) en bij het Stedelijk Museum (30 juni).
Lees meer...

Tweejaarlijkse ronde voor collectieprogramma’s kunstmusea

 
 
Musea voor moderne en hedendaagse kunst kunnen een bijdrage aanvragen voor hun collectieprogramma’s voor de jaren 2018 en 2019. Het gaat om aankopen van beeldende kunst en/of vormgeving na 1945 die in het collectieplan van het museum passen en (semi)permanent aan het publiek worden getoond. Ook vallen hieronder opdrachten van musea aan kunstenaars, gericht op de aanschaf van een of meerdere werken voor de collectie. Het TextielMuseum gaf bijvoorbeeld een opdracht aan Bart Hess voor nieuw werk. Deadline aanvraagronde: 23 juni 2017.

Lees meer...

 
 Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl