nieuws

Mondriaan Fonds

4 oktober 2019

Boukje Schaap is Museumtalent 2019

 
 
Boukje Schaap, projectleider bij Museum Catharijneconvent in Utrecht, is het Museumtalent van 2019. ‘Als spil van een innovatief project maakt zij topkunst uit Nederland toegankelijk voor iedereen’, aldus de jury. De prijs werd op het Museumcongres uitgereikt door Susan Lammers, directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Schaap krijgt een persoonlijk ontwikkeltraject ter waarde van 7.000 euro, aangeboden door het Mondriaan Fonds. De andere twee finalisten, Richard Kofi (Nationaal Museum voor Wereldculturen) en Anouk Heesbeen (Museum de Lakenhal), ontvingen een ontwikkeltraject voor 3.000 euro.
Lees meer…

Open Oproep 75 jaar vrijheid opengesteld

 
 
In 2019 en 2020 vieren we dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft een subsidieregeling van 15 miljoen euro opengesteld voor projecten rond de herdenking van WOII. Bij het Mondriaan Fonds kan een bijdrage worden aangevraagd via zes open oproepen. Het geld is voor instellingen, onderzoekers en grassroots die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend houden.
Lees meer…

Beeldbepalers: Joost Conijn in De Balie

 
 
In de serie Beeldbepalers staan toonaangevende kunstenaars uit Nederland een avond op het podium van De Balie in Amsterdam. Joost Conijn vervult deze hoofdrol op 24 oktober. De avontuurlijke kunstenaar, die zijn eigen auto en vliegtuig bouwde, neemt je mee op zijn reizen door het hart van Afrika naar Afghanistan, maar ook naar het ADM-terrein en de Flevopolder. Over thuis en thuisloos zijn; over vrijwillig reizen of noodgedwongen de wereld in gaan. En over kunst op plekken waar je het niet verwacht.
Lees meer…

Prix de Rome uitreiking

 
 
Koningin Máxima is aanwezig bij de uitreiking van de Prix de Rome 2019 op 31 oktober in het Stedelijk Museum Amsterdam. De winnaar van deze aanmoedigingsprijs voor beeldende kunst wordt bekendgemaakt door minister Ingrid van Engelshoven van het ministerie van OCW. Genomineerd zijn: Sander Breure & Witte van Hulzen, Esiri Erheriene-Essi, Femke Herregraven en Rory Pilgrim. Hun nieuwste werk, mogelijk gemaakt door de Prix de Rome, is vanaf 19 oktober in het Stedelijk te zien.
Lees meer...

‘Met overtuiging de grens over’

 
 
Wat maakt internationaal netwerken in de kunst zo belangrijk? Directeur Eelco van der Lingen blogt over de pilot op de Istanbul Biënnale. ‘Wat al die netwerkende mensen daar doen draait uiteindelijk om kunstenaars. Vandaar het initiatief van het Mondriaan Fonds om kunstenaars zélf de gelegenheid te geven aanwezig te zijn bij zulke bijeenkomsten, over landelijke grenzen heen met elkaar kennis te maken, nieuwe relaties aan te gaan, gegevens uit te wisselen en nieuwe ideeën op te doen.’
Lees nu de blog…

Open Oproep Eigentijds gebruik van ambachten

 
 
Samen met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie heeft het Mondriaan Fonds een Open Oproep voor kunstenaars en ontwerpers die willen samenwerken met ambachtslieden en zo een eigentijds gebruik van ambachten stimuleren. Kunstenaars kunnen een projectvoorstel indienen waarin op gelijkwaardige manier wordt samengewerkt, met het oog op een duurzame toekomst van het ambacht. Deadline eerste aanvraagronde: 18 november 2019.
Lees meer...

‘Zes zeecontainers voeren naar Amerika’

 
 
Joep van Lieshout vertelt in een interview over zijn internationale triomftocht en solotentoonstelling bij Pioneer Works in New York. En over de groepstentoonstelling ‘Secret Society’ bij AVL Mundo, de stichting die hij oprichtte voor het delen van ‘gewenste én ongewenste kunst’ met een groot publiek. Zo werkt het altijd bij Van Lieshout: twee kanten op. Hij gaat de wereld in en onthaalt de wereld in Rotterdam.
Lees hier het interview...


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl