nieuws

Mondriaan Fonds

5 april 2019

Aankondiging aanvraagronde Meerjarenprogramma’s Presentatie-instellingen

 
 
Platforms zoals presentatie-instellingen en tijdschriften kunnen tot en met 29 juli 2019 een bijdrage aanvragen voor hun meerjarige programma’s. Het gaat om programma’s die bijdragen aan de ontwikkeling van of de discussie over hedendaagse beeldende kunst. De bijdrage kan worden ingezet voor een serie van inhoudelijk samenhangende activiteiten gericht op presentatie, experiment, opinie en debat. Op advies van De Zaak Nu, de belangenvereniging van de Nederlandse presentatie-instellingen, heeft het Mondriaan Fonds de deadline vervroegd. Hierdoor weten instellingen eind oktober wie een bijdrage krijgt voor het komende kalenderjaar. Het aanvraagformulier staat vanaf dinsdag 23 april online.
Lees meer...

‘Zaterdag krijgen we gele sterren’

 
 
'We brengen de geschiedenis dichtbij het publiek, op locaties waar mensen gemakkelijk binnenlopen.' Een interview met tentoonstellingsmaker Mirjam Huffener van de Lotty Veffer Foundation, die aan de bron staat van de tentoonstelling '"Waarom schrijf je me niet" – Post uit de Vergetelheid’. Het project reist door Nederland en Duitsland langs musea, synagogen, kerken, herinneringscentra, scholen en bibliotheken. De expositie is te zien tot en met 6 mei in het Kohnstammhuis Amsterdam (HvA) en reist daarna verder.
Lees meer...

Stedelijk Museum Amsterdam verwerft werk van General Idea

 
 
Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft 'Infe©ted Mondrian #2' (1994) van kunstenaarscollectief General Idea aangekocht. Het lijkt een directe kopie van een schilderij van Piet Mondriaan, maar het is 'besmet' met een groen vlakje. Jorge Zontal, Felix Partz en AA Bronson wilden in de jaren '80 en '90 met hun kunst de aidsepidemie bespreekbaar maken. 'Infe©ted Mondrian #2' is te zien in de vaste collectieopstelling STEDELIJK BASE. De aankoop is onder meer tot stand gekomen met een Bijdrage Incidentele Aankopen van het Mondriaan Fonds.
Lees meer...

Lancering communicatiegids

 
 
Het Mondriaan Fonds heeft een 'communicatiegids' ontwikkeld voor het samen zichtbaar maken van beeldende kunst en erfgoed. De gids is bedoeld voor alle kunstenaars, bemiddelaars, presentatie-instellingen, kunstenaarsinitiatieven, musea en erfgoedinstellingen die een bijdrage ontvangen van het fonds. Het is een handig hulpmiddel om de resultaten van gehonoreerde projecten voor het voetlicht te brengen. Zo kunnen we gezamenlijk onze zichtbaarheid vergroten en het draagvlak verruimen voor erfgoed en kunst.
Lees meer…

Toekenningen voor mobiel erfgoed

 
 
Onlangs werden vijf projecten gehonoreerd op het gebied van mobiel erfgoed. Zo ontvingen Museumstoomtram Hoorn - Medemblik en Veluwse Stoomtreinmaatschappij bijdragen voor de restauratie van rijtuigen en Zeeuwse Klipper Avontuur en Stichting Stoomsleepboot Noordzee voor de restauratie van schepen. Stichting Hippomobiel Erfgoed kreeg een bijdrage voor een haalbaarheidsonderzoek gericht op een landelijke samenwerking om hippomobiel erfgoed zo breed mogelijk en op een professionele wijze onder de aandacht te brengen.
Lees meer...

Essay Camiel van Winkel nu als e-book

 
 
Camiel van Winkel schreef in 2007 de publicatie 'De mythe van het kunstenaarschap' als onderdeel van de essayreeks van het Mondriaan Fonds. Dit essay was uitverkocht, maar is nu beschikbaar als e-book en te bestellen via diverse webshops. Inmiddels zijn dertien essays verschenen, met als laatste in de reeks 'Oude meesters – De actualiteit van het gevorderde kunstenaarschap' van Leo Delfgaauw. Bekijk de website voor een volledig overzicht van de publicaties en bestelinformatie.
Lees meer…


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl