nieuws

Mondriaan Fonds

5 maart 2018

Werkbezoek politicus Antoinette Laan

 
 
Ook in 2018 organiseert het Mondriaan Fonds politieke werkbezoeken. Vanochtend werd VVD Tweede Kamerlid Antoinette Laan door Birgit Donker en Claudy Jongstra rondgeleid bij Begraafplaats Crooswijk. Jongstra realiseerde hier in opdracht van de Gemeente Rotterdam een werk van glas en vilt dat een abstract landschap voorstelt en tevens fungeert als scheidingswand tussen de aula en de familiekamer. "Wat een prachtig samenspel tussen de drie-eenheid van kunstenaar, opdrachtgever en het Mondriaan Fonds," aldus Antoinette Laan.
Lees meer...

Ongemakkelijk dubbelportret

 
 
Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft een portret aangekocht van de zeventiende-eeuwse luitenant-admiraal-generaal Cornelis Tromp, vervaardigd door Ferdinand Bol. 'Ongemakkelijk dubbelportret', is de titel van de blog van Birgit Donker over dit schilderij. "De manier waarop de zwarte jongen verdwijnt achter Tromps elleboog, als ware hij een zuiltje, en naar hem opkijkt is een manifestatie van onverholen machtsvertoon. Daarom is dit schilderij belangrijk als dubbelportret, terwijl het helemaal niet als dubbelportret werd geschilderd."
Lees meer...

Tentoonstelling Prix de Rome in Kunsthal Rotterdam

 
 
In de Kunsthal Rotterdam was tot en met 25 februari de tentoonstelling te zien met het werk van de vier genomineerden voor de Prix de Rome Beeldende Kunst 2017. Ten tijde van de tentoonstelling zijn 44.097 bezoekers in de Kunsthal geweest. In de landelijke dagbladen en tijdschriften werden enthousiaste recensies geschreven. Eind dit jaar zal winnaar Rana Hamadeh naar Rome gaan voor een werkperiode bij de American Academy, als onderdeel van de prijs. Daarnaast zal zij deelnemen aan internationale tentoonstellingen, net als de andere genomineerden. De tweetalige publicatie die nai010 samen met het Mondriaan Fonds maakte is nog te koop.
Lees meer...

Lezing Jorge Fernández Torres over Havana Biennial

 
 
Jorge Fernández Torres, directeur van het Nationale Museum van Beeldende Kunsten in Havana, zal op donderdag 8 maart een lezing houden aan de Universiteit Leiden. Fernández Torres is die week te gast in het bezoekersprogramma van het Mondriaan Fonds. Onderwerp is ‘The Havana Biennial - Going against the stream: In search of the lost audience’. Na de lezing, die start om 17.00 uur, is er tijd om vragen te stellen en in gesprek te gaan.
Lees meer...

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed

 
 
Het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is in volle gang. Iedere maand wordt aandacht besteed aan een erfgoedthema waarin de relatie tussen Nederland en Europa tot uitdrukking komt. In maart is het thema ‘water’. Erfgoedorganisaties kunnen in hun programmering aanhaken bij het Europees Erfgoedjaar en daarvoor bij het Mondriaan Fonds aanvragen. Zo ontving Leeuwarden-Fryslân 2018 een bijdrage voor het project ‘11Fountains & De Tocht’, dat bestaat uit de realisatie van elf fonteinen door internationale kunstenaars in de Friese Elfsteden en een rondvarende tentoonstelling.
Lees meer...

Project gespecialiseerde Kansplaatsen van start

 
 
Een nieuw project voor Kansplaatsen gericht op kennisborging voor de museale sector is van start gegaan. Het biedt jong of startend talent de kans om specialistische kennis op te doen bij ervaren vakgenoten in musea en erfgoedinstellingen en wil onderzoeken hoe waardevolle kennis over de museale collecties voor de komende generaties behouden blijft. Het project begint met een onderzoek en aansluitende pilot. Het Mondriaan Fonds draagt hieraan bij.
Lees meer...


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl