nieuws

Mondriaan Fonds

6 juli 2017

 
 
Vanwege de komende vakantieperiode ontvangt u eerder dan gebruikelijk een extra lange nieuwsbrief. In deze periode zal de nieuwsbrief niet eens in de twee weken, maar eens in de drie weken worden verstuurd. Het Mondriaan Fonds wenst iedereen een fijne vakantie toe!

Mondriaan Fonds zoekt adviseurs

 
 
Het Mondriaan Fonds zoekt per 1 januari 2018 nieuwe leden voor zijn poule van externe adviseurs met expertise op het gebied van beeldende kunst en cultureel erfgoed. Beeldend kunstenaars, beschouwers zoals curatoren (al dan niet freelance), critici, theoretici, wetenschappers, verzamelaars, medewerkers van musea en andere beeldende kunst en/of erfgoed instellingen alsmede mensen die vanuit andere invalshoeken kunnen adviseren, worden uitgenodigd te reageren. Sollicitaties kunnen worden ingestuurd tot en met 15 september.
Lees meer...

Makelaars in kunstig goed

 
 
De regiomakelaars die vanaf 1 september voor het Mondriaan Fonds aan de slag gaan, zijn bekend. Voor de regio Noord (Friesland, Groningen, Drenthe) is dit Andrea Möller, voor de regio Oost/Midden (Overijssel, Gelderland en Flevoland) gaan Marlies Leupen en Erna aan de Stegge de functie als duo vervullen en voor de regio Zuid (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg) wordt Rebecca Nelemans aangesteld. Birgit Donker schreef in haar blog: "We hopen dat het werk van deze makelaars leidt tot nog betere en verrassende aanvragen en tot een permanente informatiestroom over bijzondere ontwikkelingen. Zodat een extra impuls wordt gegeven aan de kwaliteit van kunst en erfgoed in heel Nederland. En daar hebben we allemaal wat aan."
Lees meer...

Nieuwe aanvraagronde De Verbeelding

 
 
Vanaf 29 augustus kunnen opnieuw aanvragen worden ingediend voor De Verbeelding, een samenwerkingsproject van het Mondriaan Fonds en het Filmfonds. Beeldend kunstenaars en filmproducenten kunnen via het Filmfonds aanvragen voor films die zich op de grens van de cinematografie en de beeldende kunst begeven. De deadline is 11 oktober 2017 voor 17.00 uur.
Lees meer...

Bijdragen voor internationale samenwerkingen

 
 
Vier instellingen ontvingen onlangs een bijdrage voor internationale samenwerkingen op het gebied van cultureel erfgoed. Dat zijn: Het Dolhuys – Museum van de Geest met een overzichtstentoonstelling over Willem van Genk in samenwerking met l’Art Brut in Lausanne en Museum Dr. Ghuislain in Gent; Museum Catharijneconvent met Splendid Isolation over twee collecties Middeleeuwse altaren uit Noorwegen en Zuid-Spanje; Centraal Museum met de tentoonstelling Caravaggio en Europa in samenwerking met Alte Pinakothek in München; en het Gemeentemuseum Den Haag over de relatie tussen González en Picasso samen met o.a. Museo Reina Sofia in Madrid.
Lees meer…

Oproep culturele activiteiten in het buitenland

 
 
Afgelopen dinsdag organiseerde DutchCulture een bijeenkomst over Buitengaats, het jaarlijkse overzicht van Nederlandse culturele activiteiten in het buitenland. Individuele makers en instellingen werden opgeroepen om hun internationale activiteiten door te geven. Hierdoor kan nog beter inzichtelijk gemaakt worden welke bewegingen Nederlandse kunstenaars over de wereld maken. Birgit Donker over Buitengaats: “Door Buitengaats zie je in een oogopslag hoe veel in het buitenland gebeurt. Het kan niet volledig zijn, maar kan wel vollediger. Met zo'n lijst vier je hoe goed Nederlandse kunst het in het buitenland doet.” Iedereen die een culturele activiteit ontplooit in het buitenland kan dit melden via dutchculture.nl/nl/form/contactformulier-buitengaats.
Lees meer...

Lezing van Chen Che over private kunstmusea in Shanghai

 
 
Op 20 juli presenteert het Mondriaan Fonds in samenwerking met project space ROZENSTRAAT - a rose is a rose is a rose een lezing van Chen Che (curator van het HOW Art Museum in Shanghai en Wenzhou, China). Che zal spreken over de ontwikkeling van private kunstmusea in Shanghai gedurende de afgelopen vier tot vijf jaar. Uitgangspunt is het How Art Museum en de specifieke plek die het museum inneemt ten opzichte van andere musea in Shanghai. Chen Che is van 17 tot en met 21 juli gast in het bezoekersprogramma van het fonds.
Lees meer...

Bijdrage voor aankoop zwaard van Ommerschans

 
 
Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een van de iconen van de Nederlandse archeologie in het bezit gekregen: het zwaard van Ommerschans. Het Mondriaan Fonds droeg bij met een Bijdrage Incidentele Aankopen. Dit 3500 jaar oude ‘reuzenzwaard’ is een van de meest zeldzame en bijzondere voorwerpen uit de Nederlandse én Europese prehistorie. Na bijna negentig jaar in een privécollectie te zijn geweest, keert het nu terug naar Nederland. Het zwaard is een cruciale aanwinst voor de collectie van het museum en voor de Collectie Nederland.
Lees meer...

Aanvraagrondes gastateliers voor kunstenaars en bemiddelaars

 
 
De komende periode biedt het Mondriaan Fonds verschillende werkperioden aan in binnen- en buitenland voor beeldend kunstenaars en bemiddelaars. Kunstenaars en bemiddelaars kunnen tot 14 juli aanvragen voor tijdelijke binnenlandateliers bij de volgende zes ateliers: SCHUNCK*, AVL Mundo, Kunstvereniging Diepenheim, Het Vijfde Seizoen, Stichting IK en Luceberthuis. Beeldend kunstenaars en ontwerpers (via het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie) kunnen tot 4 augustus aanvragen voor een werkperiode bij Arita in de Japanse keramiekregio Saga. En tot 22 september kunnen curatoren tot 35 jaar aanvragen voor een werkperiode in Schloss Ringenberg in Hamminkeln, Duitsland.
Lees meer...


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl