nieuws

Mondriaan Fonds

7 december 2017

Veertien presentatie-instellingen beeldende kunst ontvangen bijdrage

 
 
In de jaarlijkse ronde meerjarenprogrammering is aan veertien presentatie-instellingen hedendaagse beeldende kunst 2,3 miljoen euro toegekend. Dit zijn: Ateliers’89 (Oranjestad, Aruba), Club Solo (Breda), Extrapool (Nijmegen), Fundament (Tilburg), Hotel Maria Kapel (Hoorn), Instituto Buena Bista (Willemstad, Curaçao), Kunstvereniging Diepenheim (Diepenheim), Kunstfort Vijfhuizen (Vijfhuizen), Paradox (nomadisch), Printroom (Rotterdam), Project Space 1646 (Den Haag), Sign (Groningen), Tetem (Enschede) en W139 (Amsterdam). De adviseurs waren aangenaam verrast over de energie en de betrokkenheid waarmee presentatie-instellingen in Nederland hun activiteiten uitvoeren en door de hoeveelheid aanvragen uit de regio.
Lees meer...

Minister Van Engelshoven reikt Prix de Rome uit

 
 
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal op vrijdagmiddag 15 december de winnaar van de Prix de Rome Beeldende Kunst 2017 bekendmaken. De prijsuitreiking zal plaatsvinden in de Kunsthal Rotterdam waar tot en met 25 februari 2018 een tentoonstelling te zien is met nieuw werk van de vier genomineerden. De finalisten zijn Melanie Bonajo, Rana Hamadeh, Saskia Noor van Imhoff en Katarina Zdjelar.
Lees meer...

Versterking voor de poule van adviseurs

 
 
Het Mondriaan Fonds heeft 31 nieuwe adviseurs beeldende kunst en erfgoed benoemd. Zij zullen vanaf 1 januari 2018 de poule van adviseurs versterken die de aanvragen bij het Mondriaan Fonds beoordelen. Extra aandacht was er behalve voor deskundigheid ook voor culturele en regionale achtergrond. De nieuwe adviseurs zijn: Agnes Vugts, Anke van der Laan, Annemiek Rens, Annette de Vries, Antonio Jose Guzman Jaramillo, Bas Hendrikx, Bülent Evren, Caro Verbeek, Dineke Stam, Dyonna Benett, Ellen ter Gast, Esther Schreuder, Eva Kleemann, Fieke Krikhaar, Fiona Tan, Ilya Rabinovich, Inge Pollet, Iris Sikking, Jorrit Kelder, Katayoun Arian, Kees Zandvliet, Maaike Schoorel, Maarten Kentgens, Margriet Schavemaker, Michael Tedja, Mique Eggermont, Mila Ernst, Peter van der Es, Robert Jan Verhagen, Sidi El Karchi en Stephanie Noach.
Lees meer…

Vier speelfilms geselecteerd voor De Verbeelding

 
 
Vier films zijn geselecteerd voor een ontwikkelingsbijdrage in het kader van De Verbeelding, een samenwerking tussen het Mondriaan Fonds en het Nederlands Filmfonds. Dit zijn: 'The Last Ride of the Wolves' van Alberto De Michele (producent Halal), 'Some Life Forms' van Aernout Mik (producent Circe Plans), 'Nummer achttien' van Guido van der Werve (producent Smarthouse Films) en 'The One' van Fleur Boonman (producent Volya Films).
Lees meer...

Ook in 2018 compensatie voor toepassing honorariumrichtlijn

 
 
Ook in 2018 kunnen instellingen aanvragen voor een gedeeltelijke compensatie van de toepassing van de honorariumrichtlijn. Op deze manier wil het Mondriaan Fonds stimuleren dat reële kunstenaarshonoraria daadwerkelijk worden toegekend, ook door musea en kunstinstellingen die moeite hebben hun begroting rond te krijgen. Recentelijk ontvingen onder meer CBK Zuidoost, Fries Museum, Garage Rotterdam, Derde Wal en Hotel Maria Kapel een bijdrage.
Lees meer...

‘Ongeveer de helft van ons budget gaat naar erfgoed’

 
 
Marineke van der Reijden (hoofd cultureel erfgoed bij het Mondriaan Fonds) hield een interview voor het nieuwste nummer van Museumpeil. Zij sprak over verzamelen en ontzamelen, samenwerking tussen musea en gaf tips voor aanvragers. ‘We zijn een nationaal fonds, dus ondersteunen we projecten van nationaal of bovenregionaal belang. Dat kunnen projecten van nationale musea zijn, maar ook van kleinere musea. Juist zaken die in de regio gebeuren kunnen van nationaal belang zijn.’
Lees meer...

Ruim 279.000 bezoekers zagen ‘Cinema Olanda’ in het Nederlandse paviljoen

 
 
Eind november sloten de deuren van het Nederlandse paviljoen in Venetië. Bijna 280.000 bezoekers bezochten de afgelopen maanden de tentoonstelling ‘Cinema Olanda’ van Wendelien van Oldenborgh en curator Lucy Cotter. Museum Arnhem kocht samen met Centraal Museum Utrecht de titelfilm aan. Én het werk leidde tot veel discussie in de media. Binnenkort start een nieuwe zoektocht naar een curator plus kunstenaar(s) voor de Nederlandse inzending van de 58ste editie die in 2019 zal plaatsvinden.
Lees meer...

Resultaten onderzoek internationaal beleid 2013-2017

 
 
In opdracht van het Mondriaan Fonds voerde Kantar Public een onderzoek uit naar de effecten van de Bijdrage Presentaties Buitenland en de Bijdrage Kunstbeurzen over de periode 2013-2016. Vrijwel alle kunstenaars en organisaties die een bijdrage hebben ontvangen geven aan dat het hierdoor makkelijker was om Nederlandse kunstenaars in het buitenland te tonen. Ook de spin-off van de bijdragen blijkt belangrijk: driekwart van de kunstenaars geeft aan dat de bijdrage tot nieuwe exposities en opdrachten leidden.
Lees meer….


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl