Het Mondriaan Fonds is het publieke fonds voor beeldende kunst en erfgoed uit Nederland. Het fonds draagt financieel bij aan plannen van kunstenaars, curatoren, kunstpodia, musea, erfgoedinstellingen en andere aanvragers door het hele land. Van professionele ontwikkeling tot internationale presentaties, van prijsvragen tot erfgoedinnovatie: alle bijdragemogelijkheden en activiteiten worden ingezet voor een rijk en waardevol aanbod van beeldende kunst en erfgoed uit Nederland in binnen- en buitenland.

Onder de titel ‘Buiten de Perken’ werkt het Mondriaan Fonds met het beleidsplan ’21-’24 aan ontwikkeling, verbinding en presentatie.  Het richt zich daarbij op het hele veld van beeldende kunst en erfgoed. En op het publiek. Want beeldende kunst en erfgoed zijn er voor iedereen. Hetzelfde geldt voor het Mondriaan Fonds: het is er voor iedereen. Dat is één van de belangrijkste punten in het beleid. Het fonds wil behouden wat van waarde is en ruimte bieden aan nieuwe kanten van kunst en erfgoed, aan nieuwe verhalen en nieuwe waarden.

Directeur Eelco van der Lingen: ‘De beeldende kunst- en erfgoedsector kun je vergelijken met een tuin waarin je geniet van het moois en bijzonders dat om je heen groeit en bloeit. Het Mondriaan Fonds is de tuinier die de bodem bewerkt. Modderige wortels zijn niet meteen aantrekkelijk, maar wel nodig om een bloem te laten bloeien. Wortel, stengel en bloem staan voor ontwikkeling, verbinding en presentatie; de drie hoofdtaken van het Mondriaan Fonds. Experiment en onderzoek liggen aan de basis van het kleurige resultaat in musea en andere instellingen voor erfgoed en kunst, waar iedereen van geniet.’