De hal van het Mondriaan Fonds is getransformeerd van een reguliere ruimte met tafel en stoelen tot een filosofisch wereldbeeld: een installatie waarin je ondersteund kunt hangen, staan, leunen, liggen – alles behalve zitten. Breaking Habits is de titel van het kunstwerk dat in opdracht van het Mondriaan Fonds is ontworpen door RAAAF (Rietveld Architecture-Art-Affordances), de multidisciplinaire studio van de broers Ronald en Erik Rietveld (www.raaaf.nl). Het is onderdeel van het project The End of Sitting waar ze al enkele jaren aan werken samen met kunstenaar Barbara Visser. Dit project vertrok vanuit de gedachte dat we veel te veel zitten en dan ook nog eens in vaak eenzelfde houding. Breaking Habits verkent hoe de wereld eruit zou kunnen zien zonder stoelen. Lees ook de blog Rietveld bij Mondriaan van Birgit Donker.

Het Mondriaan Fonds stelt de ruimte open voor mensen van buiten het fonds die even een plek nodig hebben om te werken – alleen of met een of twee anderen.* Op die manier wil het fonds zijn positie als ‘relatiemakelaar’ verder in de praktijk brengen en de mogelijkheden bieden dat partijen elkaar ontmoeten; bijvoorbeeld een opdrachtgever en een kunstenaar of twee musea die duurzaam willen samenwerken. Zij kunnen telefonisch een afspraak maken om de ruimte te reserveren, via het algemene telefoonnummer: +31(0)20 523 15 23.

* Breaking Habits is een open werkruimte, die verbonden is met de receptie van het Mondriaan Fonds. Het is bedoeld als werkruimte en minder geschikt als vergaderplek voor meer dan vier mensen.