Jenny Lindblom

Jenny Lindblom, Sublime Fail, 2014 olieverf op doek Jenny Lindblom, Sublime Fail, 2014 olieverf op doek

In de schilderijen, collages en sculpturen van Jenny Lindblom spelen figuratie en symbolische betekenissen een grote rol. Zij werkt vaak in thematische series waarbij de titel dient als paraplu waaronder verschillende figuren en objecten worden geschaard. Het gaat vaak om alledaagse, soms banale taferelen, in combinatie met tekst en met elementen van de ‘hoge en lage’ cultuur.

Zij zoomt in op de sociale hiërarchie die ligt besloten in vrijetijdsbesteding en arbeid in de reeks werken Very peasant [sic!] stay (2013-2014). De titel ontleende zij aan een fout gespeld reisadvies op de website Tripadvisor. Zij verbindt het streven naar ontspanning en het je gelukkig ‘moeten’ voelen met zonnebaden en de typische vakantie-esthetiek in Sublime Fail (2014). Het kleurverschil tussen het gebruinde bovenlijf en de melkwitte benen van de manfiguur verraadt dat hij niet beschikt over voldoende vrije tijd om de rest van zijn lichaam bij te kleuren.
Lindblom verwerkt in meerdere werken het uitvergrote icoontje van Tripadvisor. Dit uilvormige icoon komt sterk overeen met een werk van de spirituele laat 19e eeuwse kunstenares Hilma af Klint. Anders dan af Klint die openstond voor onverwachte ervaringen, is Tripadvisor met zijn reistips juist uit op het sturen van onze ervaringen. Naast de afbeeldingen van imperfecte zonverkleurde huid verbeeldt Lindblom ook de ervaring van de onbemiddelde die zich geen vakantie kan veroorloven. In TrueType II (2014) is op een donkere achtergrond een even wrange als humoristische tekst uitgespaard in het lettertype ‘existence light’: ‘I don’t make enough money to go on vacation. So I’m going to get drunk this weekend until I don’t know where I am’.

Steeds gaat het in haar werk om, zoals zij schrijft de “discrepantie tussen de persoon die wij denken te zijn en hoe wij ons voordoen aan de buitenwereld.” Meer uit empathie dan uit leedvermaak laat Lindblom zien hoe het stijgen op de sociale ladder soms wordt gesmoord door gebrek aan ambitie, of gewoon door een spelfout.

Jenny Lindblom (1981, Eskilstuna, Zweden), woont en werkt in Amsterdam

Tekst: Mirjam Westen, fragment uit Prospects & Concepts 2015, een uitgave van het Mondriaan Fonds.

Bekijk hieronder de korte film over het werk van Jenny Lindblom, gemaakt door (oud) VAV- student Gerrit Rietveld Academie Timna Tomiša en Tomas Ermin.