Jessie Yingying Gong

Jessie Yingying Gong, New Semiotics, 2017-2019, installatie met neonlicht, verschillende maten Jessie Yingying Gong, New Semiotics, 2017-2019, installatie met neonlicht, verschillende maten

Jessie Yingying Gong (1990) is geboren en getogen in China en studeerde in Europa – onder meer aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut in Amsterdam. Haar fascinatie voor herinnering, symboliek en taal is terug te voeren op die dubbele culturele identiteit. Aanvankelijk onderzocht Gong in haar werk de relatie tussen fotografie en herinnering maar ze merkte daarbij dat een foto de herinnering soms ook in de weg kan staan.

Op dit moment werkt ze aan een serie over de herkomst en ontwikkeling van de geschreven taal die ooit begon als afbeeldingen van de dagelijkse objecten waarnaar ze verwezen. Ook het Lineair B – een vroege vorm van het oud Grieks – is zo ontstaan. Deze half pictografische, half symbolische taal heeft verrassend genoeg veel overeenkomsten met het vroegste Chinese schrift. Door de oude talen en hun betekenissen te bestuderen en door te kijken hoe afbeeldingen transformeren in symbolen, onderzoekt Gong de gelijkenis in de geschiedenis van twee zeer uiteenlopende talen die zich ontwikkelden vanuit eenzelfde basis. Het resulteerde in de kleurrijke neon signs New Semiotics (2017-’19). Lichtgevende karakters die op het eerste gezicht vreemd en buitenaards ogen maar die tegelijkertijd de basis vormen van iets heel bekends en herkenbaars. Gong: “Het is een soort archeologie van symboliek die op verschillende niveaus onze geschiedenis beschrijft.”

jessieyingyinggong.com

Tekst: Esther Darley