Nina Fránková

Nina Fránková, Washbasin installation (werktitel), 2015-'17 - foto: Anika Scharzlose Nina Fránková, Washbasin installation (werktitel), 2015-'17 - foto: Anika Scharzlose

Nina Fránková (1987) communiceert haar persoonlijke visie op de wereld via de kunst. Haar kunstwerken brengen haar houdingen, meningen en gevoelens over het leven tot uitdrukking en de door haar nagestreefde waarden. Deze probeert zij over te brengen op de toeschouwer door middel van metaforen die ze heeft verbeeld met behulp van fysieke materialen en artistieke technieken. Veel van haar werk is doordrongen van het besef dat de mensheid zijn directe contact met de natuur vergeten is en verloren heeft. In haar installaties reflecteert Fránková op deze constatering door een meer intuïtieve benadering te confronteren met de rationele beslissingen over de presentatiewijzen en de interactie met het publiek.

Een aantal van de keramische objecten die Fránková laat zien tijdens Prospects & Concepts werden gemaakt tijdens een residency bij Sundaymorning@ekwc, het Europees Keramisch Werkcentrum in Oisterwijk. In de periode erna werkte ze verder met deze objecten en kreeg ze het idee om een eigen wasbak te ontwerpen en uit te voeren, en deze in een speciale installatie toe te passen. Tegelijkertijd raakte ze geïnteresseerd in het onderwerp van reinigingsrituelen en ging ze op zoek naar manieren om deze thematieken onderdeel te maken van haar werk. Het resulteerde onder meer in een serie sculpturen die figureren in een installatie waarmee zij refereert aan huiselijke en intieme reinigingsrituelen. De vormen van de keramische objecten zijn deels geïnspireerd op Aziatische krukjes, op antieke wasbakken en andere voorwerpen die gebruikt werden bij wasrituelen in de oudheid. (SH)