Simone Mudde & Olivier van Breugel

Olivier van Breugel & Simone Mudde, Mono Men #2, 2016, HD video, video-loop, stereo geluid. Olivier van Breugel & Simone Mudde, Mono Men #2, 2016, HD video, video-loop, stereo geluid.

Olivier van Breugel en Simone Mudde ontmoetten elkaar tijdens hun fotografie opleiding en besloten samen naar Tokio te reizen om daar ieder aan eigen projecten te werken. Hun gezamenlijke fascinatie voor de vervreemdende Japanse cultuur en het gedrag van de mens in de openbare ruimte leidde tot samenwerking in het project ‘McHotel’ (2012). Hierin legden zij vast hoe Japanners in afwachting van de eerste metro een dutje doen in de 24-uurs McDonalds. Na een volgende serie waarvoor zij in het Rijksmuseum de fotograferende hordes voor de Nachtwacht onder de loep namen (‘Between Screens’, 2014) is hun samenwerking een feit, al werken zij soms ook aan afzonderlijke projecten.
In 2015 ging het duo opnieuw naar Japan met als resultaat de video-installatie ‘Monomen’ (2016). In vijf lange video’s registreren zij mannen die het bewaken van een bouwplaats tot enige taak hebben. In heel Japan zijn ze te vinden: gepensioneerde mannen die weliswaar niet langer werkzaam zijn in hun oorspronkelijke baan, maar nog wel hun tijd doorbrengen als bewaker op plekken waar vaak niet veel bewaakt hoeft te worden. Voor de mannen zelf is het bittere noodzaak, want in een land waar een werkweek doorgaans zes lange dagen telt, staat stoppen met werken voor veel Japanners gelijk aan sociaal isolement. Mudde & Van Breugel leggen de lange dagen vol ledigheid en verveling vast met camera’s die gedurende een hele werkdag bleven draaien. Door in te zoomen op deze vijf individuele Japanners weten zij een breed fenomeen in zijn volle omvang te tonen. (MB)
Simone Mudde (1989)
woont/werkt in Londen
opleiding: AKV St Joost; momenteel Royal College of Art, Londen
Olivier Breugel (1989)
woont/werkt in Amsterdam
opleiding: Kunsthøgskolen Bergen (Noorwegen); AKV St Joost
www.simonemudde.nl
www.oliviervanbreugel.nl