How-to digitale kunstkritiek

How-to digitale kunstkritiek How-to digitale kunstkritiek

Stichting Domein voor Kunstkritiek kreeg in 2016 een bijdrage van het Mondriaan Fonds, het Letterenfonds en Fonds Podiumkunsten om een ‘how-to’ te ontwikkelen voor digitale kunstkritiek. Deze how-to brengt experimenten samen die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd op het terrein van digitale kunstkritiek en geeft praktische tips voor de beoefening van kunstkritiek in een toenemend gedigitaliseerde cultuur. In samenwerking met verschillende kunst- en cultuurredacties zijn digitale technologieën en hun potentie voor de kunstkritiek onderzocht. Naar aanleiding van expertmeetings, workshops en masterclasses zijn verschillende ‘tools’ ontwikkeld die samen met culturele instellingen in de praktijk zijn getest. Er komen zes soorten digitale kunstkritiek aan bod: Longread, Image Map, Videokritiek, Edit This Post, Debat Online en Podcast.

De How to digitale kunstkritiek is uitgegeven door Publishing Lab en Instituut voor Netwerkcultuur, Hogeschool van Amsterdam en Domein voor Kunstkritiek, met ondersteuning van het Mondriaan Fonds, Letterenfonds, Fonds Podiumkunsten, Moving Futures Festival en Amsterdam Creative Industries Network.

Het Mondriaan Fonds investeert in de toekomst van de (Nederlandstalige) kunstkritiek. Sinds 2008 is het Mondriaan Fonds tevens partner van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek.