Pilot Residency Kolkata India

Kolkata. Foto: Henri Jacobs Kolkata. Foto: Henri Jacobs

In 2014 en 2015 ondersteunde het Mondriaan Fonds de ontwikkeling van een nieuw internationaal residency programma in Kolkata (Calcutta), India. De Calcutta Art Research Foundation (CARF) is opgezet door de Indiaas-Nederlandse kunstenaar Praneet Soi.

Het gastatelier richt zich op de ontwikkeling van de hedendaagse kunst in Kolkata en de internationale uitwisseling tussen kunstenaars en bemiddelaars uit India, Azië en het Westen. Het werkt daarbij samen met verschillende kunstinstellingen en organisaties in India en daarbuiten. Het Mondriaan Fonds maakt drie werkperiodes mogelijk, van resp. curator Manuel Klappe en de kunstenaars Henri Jacobs en Maartje Korstanje.

Kolkata – India’s derde grootste stad – is een heterogene plek waar verschillende geschiedenissen en economieën samenkomen. De stad heeft sterke historische banden met Europa en was de thuisbasis van één van de langst zittende marxistische overheden. Tegenwoordig maakt het deel uit van een geglobaliseerd netwerk voor handel en cultuur, waarbij onder meer verdragen voor nauwe samenwerking zijn gesloten met Indonesië. Deze context maakt Kolkata zeer geschikt voor de internationale ambities van CARF.

Ondanks de opmerkelijke economische groei, is de culturele infrastructuur in India nog in ontwikkeling. CARF wil hier een bijdrage aan leveren als platform voor een meer experimentele kunstpraktijk. CARF wil zich ontwikkelen als een agentschap dat de lokale en de internationale kunstgemeenschap met elkaar verbindt.

Belangrijk uitgangspunt van CARF is het belang van ‘het maken’ en de tactiliteit in de beeldende kunst. Het nodigt kunstenaars en bemiddelaars uit om de rijke geschiedenis en de lokale cultuur van Kolkata en omgeving in zich op te nemen en ervaringen mee te nemen in hun werk. Als onderdeel van elke werkperiode geven de kunstenaars en bemiddelaars workshops in samenwerking met de bestaande instellingen, in interactie met de bewoners van de Kolkata. Via een online archief worden de ervaringen van de residenten gedeeld met een breed publiek.

Vanaf 2016 wordt de Calcutta Art Research Foundation aangeboden in het aanbod van Buitenlandateliers van het Mondriaan Fonds. Zie hier voor meer informatie.