Mentoring

Robbie Cornelissen

Robbie Cornelissen (1954, Utrecht) maakt tekeningen en animatiefilms op basis van tekeningen. Hij volgde, na een opleiding tot Bioloog, de Rietveld Academie in Amsterdam waar hij in 1987 afstudeerde. Er waren de afgelopen jaren presentaties van zijn werk in binnen- en buitenland, zoals het Gemeentemuseum  Den Haag, Centraal Museum  Utrecht , Biënnale van Lyon en tentoonstellingen van Beijing tot New York. Zijn loopbaan als kunstenaar nam een belangrijke wending toen hij het tekenen als autonoom medium centraal stelde. In het tekenen zit de sleutel tot de bron van zijn werk. Het ambachtelijke karakter van zijn monumentale tekeningen en animatiefilms valt op.

Werkgebied: Beeldend kunstenaar, tekenaar, animatie Website: www.robbiecornelissen.com Meer Mentoring

“Ik zoek aansluiting bij de persoonlijke beeldtaal van de mentee en de rol die het tekenen kan spelen bij proces en ontwikkeling, als ook de autonome mogelijkheden van de tekening. Tenslotte bespreken we hoe je je werk zo goed mogelijk kunt positioneren.”

In de loop van de tijd heeft de handeling van het tekenen zich verbonden met het concept dat ten grondslag ligt aan de werken. Recentelijk wordt dat ook zichtbaar in de werkwijze waarbij assistenten, studenten en soms ook  bezoekers meewerken aan de realisatie van een tekening. Zo zal hij met zijn assistenten deze zomer voor het project “Call of the Mall” gedurende 5 weken in een paviljoen op het NS station Utrecht Centraal een monumentale tekening maken. In de vaak wandvullende tekeningen van architectonische ruimtes als bibliotheken, wachtkamers, fabriekshallen en winkelcentra speelt hij met steeds wisselende perspectieven, overgangen en verbindingen van binnen- en buitenruimte. Cornelissen schept een eigen wereld waarin de kijker uitgenodigd wordt zijn tekeningen te betreden. De tekening heeft vele kwaliteiten die aansluiten op de actualiteit van de hedendaagse kunstpraktijk, het ligt ten grondslag aan vele creatieve processen, is zeer geschikt om gedachtes te visualiseren, is direct en kan heel goed een intuïtieve met een meer conceptuele werkwijze verbinden.

Robbie Cornelissen over mentoring
In de begeleiding ga ik uit van de werkwijze en specifieke eigen kwaliteiten van de mentee. Ik zoek aansluiting bij de persoonlijke beeldtaal van de mentee en de rol die het tekenen kan spelen bij proces en ontwikkeling, als ook de autonome mogelijkheden van de tekening. Tenslotte bespreken we in het traject hoe je, als startend kunstenaar, je werk zo goed mogelijk kunt positioneren.