Creative Residency Arita – Japan

Voor wie: beeldend kunstenaars
(ontwerpers kunnen terecht bij Stimuleringsfonds).
Wat: 2 werkperioden van 3 maanden
Wanneer: 1 juni tot en met 31 augustus 2023 & 1 september tot en met 30 november 2023
Deadline: 12 september 2022, vóór 17:00 uur CET

Creative Residency Arita, Japan

Start je aanvraag

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de checklist doorlopen?

Let op! Wil je aanvragen voor deze residency? Ga terug naar Residency voor de voorwaarden, beoordeling en checklist voor je aanvraag.

Het specifieke Arita-porselein staat bekend om zijn hoogwaardige kwaliteit, waarbij het handschilderwerk centraal staat. De porseleinindustrie en de traditie van porseleinbeschildering bestaat sinds 1616 tot op de dag van vandaag. Arita is een stadje in de provincie Saga op Kyushu, het op twee na grootste eiland van Japan.

Het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie bieden gezamenlijk twee residency perioden aan in de Japanse keramiekregio Saga. De werkperiode in Japan biedt aan veelbelovende kunstenaars en ontwerpers de ruimte om onderzoek te doen op artistiek en technisch gebied en hun eigen werk te ontwikkelen, waarbij er een intensieve wisselwerking moet ontstaan met de betrokken porseleinproducenten in de regio. Een belangrijk uitgangspunt van deze residency is om speciale technieken te leren binnen de oudste keramische industrie van Japan en deze in het eigen werk toe te passen.

De residency is opgezet om cross-overs en experiment te stimuleren en nieuwe samenwerkingen tussen Nederlandse kunstenaars & ontwerpers en Japanse porseleinproducenten te initiëren. Er is een assistent/vertaler aanwezig die de residenten een aantal uren per week helpt bij besprekingen met de potteries en andere praktische vragen. Daarnaast is een Japanse begeleidster aanwezig die bemiddelt tussen de residenten en ze assisteert bij het vinden van hun weg in en rond Arita. De ervaringen en resultaten van de residency worden middels lezingen en/of workshops gedeeld in Arita en later in Nederland.

Per periode werken steeds een kunstenaar en een ontwerper in Arita. De residenten verblijven in een traditioneel Japans huis waar ieder een eigen kamer ter beschikking heeft. De woonkamer, badkamer en keuken worden gedeeld.
In 2019 werkten beeldend kunstenaars Antye Günther en het duo Heringa/Van Kalsbeek in Arita. Eerder verbleven beeldend kunstenaars Tilmann Meyer-Faje, Isabel Ferrand, Henri Jacobs, Ruta Butkute de Roo, Susan Kooi en Helen Frik.

Voor wie

De residency kan alleen aangevraagd worden door beeldend kunstenaars via het Mondriaan Fonds. Van de kunstenaars wordt enige basis kennis van het werken met keramiek verwacht.

Werkperiode

Er zijn 2 werkperioden beschikbaar:

  • 1 juni tot en met 31 augustus 2023
  • 1 september tot en met 30 november 2023

De voorkeur voor de verblijfsperiode moet in het aanvraagformulier aangegeven worden. Er zal naar gestreefd worden om zoveel mogelijk de periode van voorkeur toe te kennen. Deze werkperiode is onder voorbehoud en kan wijzigen, bijvoorbeeld afhankelijk van hoe het coronavirus zich ontwikkelt.

Hoeveel?

Het Mondriaan Fonds stelt per periode een bijdrage van € 10.602 voor een kunstenaar ter beschikking voor de reis-, materiaal- en verblijfskosten. Dit bedrag is bedoeld voor één persoon. Daarnaast wordt van de gekozen resident een eigen bijdrage van 10% verwacht. Dit is automatisch door het Mondriaan Fonds in haar bijdrage verrekend. Je hoeft niets te doen.

De kosten voor de huur van de studio en woonruimte zijn niet in het subsidiebedrag opgenomen worden rechtstreeks door het Mondriaan Fonds aan het Residency Arita voldaan.

Aanvragen

Een concreet projectvoorstel is niet nodig, maar wel een goede beschrijving van plannen en ideeën die de aanvrager tijdens de werkperiode wil uitvoeren.

De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een werkperiode 2023 is op 12 sept 2022 vóór 17:00 uur CET.

Een bijdrage voor deze residency kan alleen worden aangevraagd tijdens jaarlijkse selectierondes die door het Mondriaan Fonds worden aangekondigd op de website. Lees voor het indienen van een aanvraag de uitleg voor de voorwaarden, beoordeling en aanvraagprocedure. Deze vind je via Residency.

Lees ook de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op bijdragen van het Mondriaan Fonds.

Algemene voorwaarden

Selectie

De adviescommissie selecteert de kandidaten op basis van de ingediende documenten. De commissie zal bestaan uit adviseurs van het Stimuleringsfonds creatieve industrie en het Mondriaan Fonds. Gezamenlijk worden alle aanvragers doorgenomen en gekozen.

Andere bijdragen voor residencies in binnen- en buitenland
Omdat per ronde voor 1 of 2 resident(en) gekozen kan worden, zullen veel aanvragers teleurgesteld worden. We willen je daarom op de mogelijkheid wijzen dat voor een andere residency een Kunstenaar Project aangevraagd kan worden. De residency waarvoor je aanvraagt mag niet aangeboden zijn in één van de aanvraagrondes van het Mondriaan Fonds.

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Bonnie Dumanaw

Kalender