Voucher Biënnale Venetië

Ben je beeldend kunstenaar met internationale ambities? Wil je meer inzicht in het internationale beeldende kunstveld? En je internationale netwerk verbreden? Misschien kun je gebruik maken van de open oproep voor de Voucher Biënnale Venetië.

Het centrale paviljoen in de Giardini van de Biënnale van Venetië.

Voor wie

Beeldend kunstenaars met een beroepspraktijk van ten minste één jaar uit het Koninkrijk der Nederlanden.

Waarvoor

Voor het versterken van de internationale positie van beeldende kunstenaars uit het Koninkrijk der Nederlanden.

Hoeveel

€750 voor reiskosten en onderkomen in Venetië en toegangskaarten voor de preview van de Biënnale. De voucher voor beeldende kunstenaars gevestigd in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden is max. €2.000.

Checklist

Check deze lijst zorgvuldig voor je aan je aanvraag begint.

Wie gingen je voor?

Bekijk toegekende aanvragen van deze regeling.

Aanvraag gesloten

Probeer het de volgende aanvraagronde.

Let op: De Voucher Biënnale Venetië is bedoeld voor beeldend kunstenaars. Kom je niet in aanmerking voor deze oproep en wil je toch naar de openingsdagen van de Biënnale van Venetië? Zie voor meer informatie de biënnale pagina op onze website.

Wie komt in aanmerking?

Beeldend kunstenaars met een beroepspraktijk van ten minste één jaar. Bij de selectie wordt gestreefd naar een goede mix in leeftijd, achtergrond, gender en discipline.

Waarvoor?

De bijdrage is bedoeld om de internationale positie van beeldend kunstenaars uit het Koninkrijk der Nederlanden een impuls te geven door hun aanwezigheid op belangrijke internationale events te stimuleren. Het Mondriaan Fonds biedt beeldend kunstenaars zo de gelegenheid om inzicht te krijgen in het internationale beeldende kunstveld, hun eigen internationale netwerk te versterken en hen te ondersteunen bij hun internationale profilering. Voor de professional preview en opening (van 20 t/m 22 april) van de aanstaande Biënnale van Venetië in 2022 stelt het Mondriaan Fonds een aantal reisvouchers en toegangskaarten ter beschikking.

Hoeveel?

Een toekenning omvat toegangskaarten voor de professional preview en opening van de Biënnale van Venetië. Daarnaast draagt het Mondriaan Fonds maximaal €750 per persoon bij voor de reiskosten naar en van Venetië en de kosten van een onderkomen in Venetië. De voucher voor beeldende kunstenaars gevestigd in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden is maximaal €2.000. Dit omdat de reiskosten vanuit de Cariben hoger zijn.

Het aantal beschikbare plekken zal op een later moment bekend gemaakt worden.

Hoe en wanneer aanvragen?

Beeldend kunstenaars konden tot en met 10 januari 2022, voor 17.00 uur een aanvraag indienen via het aanvraagformulier. Hierbij vragen we om een CV en een motivatie. De aanvragen worden beoordeeld door een adviescommissie. De bijdragen van het Mondriaan Fonds kunnen niet met terugwerkende kracht worden toegekend.

Beoordeling

De ingezonden aanvraag met bijlagen wordt door medewerkers van het Mondriaan Fonds gecheckt op volledigheid. Is dit akkoord, dan wordt de aanvraag voorgelegd aan de commissie die adviseert over het toekennen van een bijdrage Voucher Biënnale Venetië.

Bij de selectie speelt naast de kwaliteit van het werk, de internationale potentie van de kunstenaar en de motivatie van de aanvrager een belangrijke rol. De geselecteerden ontvangen voor eind februari bericht over hun aanvraag.

Beeldend kunstenaars die zich willen aanmelden moeten voldoen aan tenminste de volgende criteria:

  • Geef in een motivatie aan waarom je de opening van de Biënnale van Venetië wil bijwonen en waarom je aan deze reis wil deelnemen:
    • Geef aan op welke manier dit bezoek bijdraagt aan de internationalisering van je praktijk en de verbreding van je internationale netwerk. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde mensen die je gaat of wil ontmoeten.
    • Uit je motivatie blijkt een open en actieve houding ten opzichte van de verbreding van het eigen internationale netwerk.
Wat gebeurt er met mijn aanvraag?

Voorwaarden

  • Je werkt minimaal 1 jaar als professioneel beeldend kunstenaar.
  • Je bent als beeldend kunstenaar artistiek actief en ingebed in de professionele beeldende kunst in het Koninkrijk der Nederlanden.
  • Je bent tenminste 3 dagen aanwezig in Venetië, je bent aanwezig bij de opening van het Nederlandse paviljoen en werkt na afloop mee aan een evaluatie over je bezoek aan de Biënnale van Venetië.
Algemene voorwaarden

Checklist

Om je aanvraag te kunnen behandelen, heeft het Mondriaan Fonds informatie nodig: gegevens die je in het aanvraagformulier kunt invullen plus documenten die je kunt uploaden. Hieronder vind je een checklist die de indeling volgt van het aanvraagformulier.

Tip: verzamel de informatie voordat je begint met invullen van het online aanvraagformulier. De bijlagen kun je als pdf uploaden. Let op: ga niet over het aantal pagina’s of tekens heen waar een maximum is aangegeven.

Checklist afgevinkt? Dan ben je klaar om je aanvraag te starten!

Mijn fonds

Relevante links

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Veysel Yuce

Esther Schussler

Kalender