Mentoring

Charlotte Schleiffert

Charlotte Schleiffert (1967, Tilburg) verwierf internationale bekendheid met haar zeer expressieve tekeningen en schilderijen met felle kleuren, imposante formaten en onconventioneel materiaalgebruik als nepbont en plakplastic. Gendervraagstukken spelen een centrale rol in haar geëngageerde werk, evenals thema's als intolerantie, macht, geweld, onderdrukking, armoede en ontheemding.

Work field: Beeldend kunstenaar Website: www.charlotteschleiffert.com More Mentoring

 

“Ik probeer antwoorden te geven op vragen die veel beginnende kunstenaars hebben en vind het leuk om jonge kunstenaars te begeleiden.”

Een constante in haar tekeningen en schilderijen zijn de hybride wezens die erin opduiken. Ze verenigen verschillende culturen, tijden en geslachten in zich. ‘Ik wil een mix maken van tijden en locaties. Mijn figuren zijn niet altijd even happy met hun leven en dromen van een alternatief. Ze belichamen het verlangen naar een andere wereld’, aldus Schleiffert.

Reizen blijven een belangrijke bron van inspiratie voor haar onderwerp- en materiaalkeuze. In 2007-2008 verbleef zij in Künstlerhaus Bethanien in Berlijn, en zij woonde en werkte de laatste jaren regelmatig voor langere tijd in het Chinese Xiamen. In 2012 verbleef zij voor een half jaar in Atelier Holsboer (Cite des Arts), in Parijs. Op dit moment verblijft zij in Cemeti Arthouse in Yogyakarta, Indonesië. In Berlijn ontdekte Schleiffert ouderwets, gekleurd pakpapier als achtergrond voor haar politieke tekeningen op klein formaat. In China begon zij collages van lappen satijn en kalligrafische schilderingen op rijstpapier te maken. In Parijs heeft ze zich gericht op de Afrikaanse cultuur, de Franse geschiedenis en het kolonialisme. In Indonesië laat ze zich door de  geschiedenis van het land inspireren en de rol van Nederland hier in. Opvallend aan haar nieuwe werk is ook dat Schleiffert zich in toenemende mate als beeldhouwer manifesteert. Terwijl zij haar vroegere schilderijen al vaak voorzag van driedimensionale toevoegingen, zo gaan in haar recente werk amorfe gipsen objecten en assemblages een meer zelfstandige rol spelen. In haar meest recente werk combineert zij tekeningen met figuurlijke beelden.

Charlotte Schleiffert heeft in 1999 de Prix de Rome schilderen gewonnen. Haar werk is in meerdere museale, bedrijfs- en particuliere collecties vertegenwoordigt en is te zien geweest op vele nationale en internationale kunstbeurzen.

Charlotte Schleiffert over het mentoring
Ik kan met de mentee inhoudelijk over het werk praten, en beeldend advies geven. Door mijn eigen ervaringen als beeldend kunstenaar en op het gebied van werken als artist in residence, kan ik de mentee adviseren. Ik probeer antwoorden te geven op vragen die veel beginnende kunstenaars hebben en vind het leuk om jonge kunstenaars te begeleiden.