Prospects 2023

Danae Io

Year granted: 2020 Website: danaep.com Part of Prospects 2023

Van de enorme variatie aan r-klanken tot de (koloniale) geschiedenis van het alfabetschrift: het werk van Danae Io (1993) draait om taal. In video, geluid en tekst onderzoekt zij hoe taal een rol speelt in het vormgeven van sociale en politieke structuren. Denk bijvoorbeeld aan verhalen die dominante versies van de geschiedenis in stand houden. Of aan de manier waarop talen gestandaardiseerd zijn en de normen en machtsstructuren die daarachter schuilgaan.
Bij Prospects laat Io het nieuwe videowerk Sprouts of a Dragon’s Teeth zien. In droomachtige, associatieve scenes reflecteert de video op de rol die taal speelt in Griekse natievorming en de relatie tussen Griekenland en Europa. De rode draad is de Griekse mythe van Kadmos, de broer van Europa, stichter van de Griekse stad Thebe, en degene die het alfabet naar Griekenland heeft gebracht. Volgens de mythe vecht hij nabij Thebe met een draak en begraaft hij de drakentand in de aarde, waaruit een leger gewapende mannen groeit. De video kwam tot stand in samenwerking met theoreticus en dichter Stathis Gourgouris en is gebaseerd op diens idee van de ‘droomnatie’: de ongrijpbare aspecten die een rol spelen in de constructie van een nationale identiteit.
De verhalen die Europa over zichzelf vertelt spelen al langer een rol in het werk van Io. Samen met Rebecca Glyn-Blanco en Maria McLintock richtte zij in 2016 System of Systems op, een platform dat via tentoonstellingen, publicaties en lezingen onderzoekt hoe technologie en bureaucratie een rol spelen in de politiek van migratie Europa.

Tekst: Sara van Binsbergen