Mentoring

Gabriel Lester

Lester is een begenadigd verhalenverteller. In zijn films en installaties creëert hij omgevingen en situaties die zijn vertellingen verbeelden. Hij verleidt de toeschouwer vaak tot het opnieuw bezien van schijn en werkelijkheid; realiteit en verbeelding.

Work field: Beeldend kunstenaar Website: www.gabriellester.com More Mentoring

 

“Ik wil mensen leren flexibel te worden – hersengymnastiek. Daarnaast zoek ik een relatie tussen verschillende kunstvormen, zoals muziek, architectuur, literatuur en dans. Mijn stijl van begeleiden is: één op één spreken en dan samen denken.”

Over Gabriel Lester
Gabriel Lester is geboren in Amsterdam in 1972, waar hij momenteel ook woont en werkt. Zijn oeuvre bestaat uit installaties, performances en film-/videokunst. Daarnaast realiseert hij in opdracht kunstprojecten in de openbare ruimte en is hij actief als uitvinder, filmregisseur, docent en auteur.

Lester is een begenadigd verhalenverteller. In zijn films en installaties creëert hij omgevingen en situaties die zijn vertellingen verbeelden. Hij verleidt de toeschouwer vaak tot het opnieuw bezien van schijn en werkelijkheid; realiteit en verbeelding. Aanvankelijk concentreerde Lester zich op proza en elektronische muziek. Na zijn studie tot filmmaker en beeldend kunstenaar, werd zijn werk cinematografisch, zonder dat het hierbij altijd gebruik maakt van film of video. Zijn kunst omvat alle denkbare media. De verhaallijn is soms verborgen; soms ook uitgesproken zichtbaar en met een krachtige spanningsboog. Lester’s werk kent dubbele lagen. Het bevat geen boodschap, maar schetst hoe we ons kunnen verhouden tot de wereld, hoe die zich aan ons voordoet en wat onze waarneming en ons begrip ervan beïnvloedt.

Op het moment werkt Lester aan internationale projecten, zoals enkele solotentoonstellingen en nieuwe speelfilms. Ook maakt hij sculpturen voor de publieke ruimte en werkt hij aan architectonische projecten. Daarnaast houdt hij lezingen en geeft hij les.

Lesters praktijk kenmerkt zich door samenwerkingsverbanden met experts op andere vakgebieden. Soms betekent dit een gedeeld auteurschap; verschillende disciplines gaan samen in het eindproduct. In andere gevallen vullen verschillende partijen ieder zelfstandige onderdelen in. Aansprekende voorbeelden van samenwerkingen zijn de herinrichting van North Delegates Lounge in het gebouw van de United Nations in New York (waar Lester deel uitmaakte van het team met Rem Koolhaas, Irma Boom en Louise Schouwenberg); het ontwerp voor 65 langzame verkeersbruggen in samenwerking met Monadnock architecten uit Rotterdam; zijn samenwerking met Jennifer Tee en Richard Niessen; Big Bang Pang in het museum van Steven Hol en het Funenpark samen met Landlab landschapsarchitecten.

Gabriel Lester over het mentorschap
Ik wil mensen leren flexibel te worden – hersengymnastiek. Daarnaast zoek ik een relatie tussen verschillende kunstvormen, zoals muziek, architectuur, literatuur en dans. Mijn stijl van begeleiden is: één op één spreken en dan samen denken. In het traject met de mentees vind ik het belangrijk dat ze gemotiveerd zijn en dat ze flexibel zijn tegenover zichzelf, het werk en mijn tijd.

www.polylester.com