Mentoring

Jelle Bouwhuis

"Ik heb jarenlange ervaring met het werken met kunstenaars, en dat op verschillende momenten in hun carrière. Jonge beginnende kunstenaars, oudere kunstenaars, met veel en met weinig ervaring, grensgangers tussen disciplines, klassiek, experimenteel of zelfs opstandig, en kunstenaars met een migratieachtergrond. Ik kom snel tot de kern om te zien waar knelpunten, uitdagingen en kansen liggen.”

Work field: Curator hedendaagse kunst en publicist More Mentoring

Jelle Bouwhuis


Weet je even niet meer waar je staat met je werk? Of waar je er mee naar toe moet? Heb je het gevoel dat er nog veel meer in zit, maar dat je dat er niet uit krijgt? Dat je je prioriteiten beter moet stellen?

“Dan ben je bij mij aan het goede adres. Ik heb jarenlange ervaring met het werken met kunstenaars, en dat op verschillende momenten in hun carrière. Jonge beginnende kunstenaars, oudere kunstenaars, met veel en met weinig ervaring, grensgangers tussen disciplines, klassiek, experimenteel of zelfs opstandig, en kunstenaars met een migratieachtergrond. Ik kom snel tot de kern om te zien waar knelpunten, uitdagingen en kansen liggen.”

Over Jelle Bouwhuis (1965, Nederland)
Van 2006 tot 2016 was ik curator hedendaagse kunst bij het Stedelijk Museum en tegelijk manager van de projectruimte Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA). Ik realiseerde de afgelopen dertien jaar meer dan 70 tentoonstellingen in binnen- en buitenland als curator en/of supervisor. En daarnaast honderden projecten, van lezingen en screenings tot portfoliogesprekken, netwerkbijeenkomsten, artist talks en symposia, en vele projecten op locatie en in de openbare ruimte. Ik was onder meer actief in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, en in steden als Berlijn, Accra, Beirut, Belgrado, Dakar, Delhi, Moskou en Mumbai. Sinds 2017 ben ik adviseur bij het Mondriaan Fonds.

In 2015 voltooide ik het programma Leiderschap in Cultuur (LinC), gericht op hedendaagse uitdagingen in de Nederlandse cultuursector in de volle breedte. Per augustus 2017 trad ik uit dienst van het Stedelijk Museum om me beter te kunnen richten op een praktijk als freelance programmeur, kunstadviseur, kunstenaarscoach, gespreksleider en publicist. Ik heb daarnaast de Stichting Moving Matters opgericht, een platform voor kunst in het tijdperk van migratie. Ik ben bij een breed scala van cultuurorganisaties betrokken (geweest), onder meer als uitvoerend organisator, adviseur, bestuurder en/of bestuursvoorzitter.