Prospects 2022

Joana Schneider

Year granted: 2020 Website: joanaschneider.nl Part of Prospects 2022

Joana Schneider (1990) laat zich voor haar grootschalige textielkunstwerken inspireren door vissers uit Katwijk aan Zee. Sinds 2018 werkt ze bijna uitsluitend met hergebruikt touw dat ze verzamelt in Nederlandse havens. In haar werk vermengt ze de ‘ruwe’ technieken en materialen van nettenmakers op een speelse manier met haar liefde voor textiel. Borduren, kantklossen en weven combineert ze met technieken die ze leerde van Katwijkse nettenmakers, zoals bepaalde knopen en het gebruik van ‘pluis’ om netten te beschermen. Haar grote, soms licht verontrustende installaties spreken verschillende zintuigen aan dankzij de vele kleuren, de tactiele kwaliteiten van het materiaal, en door de specifieke (zee)geur.
Baby u know, het werk dat Schneider bij Prospects laat zien, is geïnspireerd op schilderingen in de Drievuldigheidskerk in München en op de influencercultuur. Het feit dat we tegenwoordig ons hele leven op sociale media etaleren heeft ook invloed op de relatie tussen ouders en hun kinderen, stelt ze. Zo roept het inzetten van kinderen voor zelfpromotie vragen op over het recht op privacy van kinderen. Op een speelse manier levert Schneider met dit werk commentaar op de betekenis van ouderschap in het selfietijdperk.
Vrouwelijkheid speelt een belangrijke rol in Schneiders werk, niet alleen in onderwerpen die ze uitkiest, maar ook in de vorm.

 

“Met mijn installaties wil ik stereotype beelden van mannelijkheid en vrouwelijkheid bevragen”, zegt ze. “De textiele technieken die ik gebruik worden geassocieerd met vrouwelijkheid, de schaal waarop ik werk en de ruwe uitstraling juist niet. Mijn werk laat vrouwelijkheid zien als iets krachtigs.”

 

Tekst: Sara van Binsbergen