Prospects

Jonna Bruinsma

Year granted: 2021 Website: www.jonnabruinsma.com Part of Prospects

In haar langlopende fotografische project La Bella Figura volgt Jonna Bruinsma (1995) jongeren in de stad Bari, de hoofdstad van de Zuid-Italiaanse regio Apulië (in het Italiaans: Puglia). Bruinsma onderzoekt de cultuur en gebruiken van deze jonge stedelingen. Ze richt zich daarbij specifiek op hun zoektocht naar een eigen identiteit en de invloed daarop van status, imago en traditie. “Wat me opvalt in de Apulische jeugdcultuur is de dominante rol van kleding en zelfrepresentatie”, zegt Bruinsma. “Er zit een spanning tussen groepsvorming en individualisme, die aan de oppervlakte voortdurend opborrelt.”

Voor haar documentaire fotoprojecten dompelt Bruinsma zich meestal langdurig onder op een plek. Ze mengt zich in het lokale leven en wint het vertrouwen van haar onderwerpen. Zo keert ze voor La Bella Figura regelmatig terug naar Bari en onderhoudt ze contact met de jongeren die ze hier volgt.

Bruinsma is met name geïnteresseerd in de wisselwerking tussen traditionele familiewaarden en maatschappelijke veranderingen die ze in Italië ziet. Tijdens haar studie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht begon haar interesse in een jonge generatie Italianen. In vergelijking tot de rest van Zuid-Italië wonen in Bari opvallend veel jongeren, die in groepen rondzwerven en het straatbeeld bepalen. ‘La Bella Figura’, letterlijk vertaald als ‘het mooie figuur’, is een term die als een rode draad door de facetten en gebruiken van het dagelijkse Italiaanse leven loopt. Bruinsma pikte de term op tijdens het volgen van de familie Dragone, ook een langdurig project, waarvan ze in 2019 een fotoboek uitgaf.

Tekst: Sarah van Binsbergen

This project has been realized with: