Prospects 2023

Katerina Sidorova

Year granted: 2020 Website: katerina-sidorova.com Part of Prospects 2023

Katerina Sidorova (1991) onderzoekt in haar werk de manipulatieve macht van de staat en de waarde van verzet en protest. Ze is in het bijzonder geïnteresseerd in de vaak theatrale middelen die niet-democratische staten inzetten om hun invloed te laten gelden. Bij Prospects laat ze een nieuw kunstwerk zien dat is geïnspireerd op het uitzicht vanuit gevangenissen in Rusland, Sidorova’s land van herkomst. In 2021 trokken in Rusland grote groepen mensen de straat op om te protesteren tegen het vervolgen van oppositieleden door de regering. Ongekend grote aantallen demonstranten werden gearresteerd en vastgehouden. De vele beelden en beschrijvingen van detentiecentra en gevangenisarchitectuur in de media maakten indruk op Sidorova. Ze was met name geraakt door de beelden van muren en ramen vol inscripties en geheime boodschappen, vertelt ze:

 

“De berichten die langzaam in verf en baksteen zijn gekerfd lijken een boodschap van hoop en verzet, een metafoor voor een groeiend verzet tegen het huidige regime.”

 

Dit nieuwe werk past in een groter artistiek onderzoek waar Sidorova momenteel mee bezig is, waarin ze met performance en installatie onderzoekt hoe de staat zijn macht op burgers overbrengt. Hiervoor kijkt ze onder andere naar de theatrale en visuele aspecten in historische en actuele voorbeelden van machts- en gewelduitoefening, zoals historische showprocessen, openbare executies, en de interieurs van rechtszalen. In theatrale performances legt ze de verbinding tussen voorbeelden uit de geschiedenis, en hedendaagse rechtszaken en militaire acties tegen de protesterende oppositie. In dit nieuwe werk staat het perspectief van de oppositie zelf centraal.

Tekst: Sara van Binsbergen