Prospects

Lara Verheijden

Lara Verheijden (1990) is autodidact en begon haar carrière als modefotograaf. Via een populaire instagrampagina met autonoom werk kwam zij terecht in het beeldende kunstcircuit. Wie haar instagram of website bezoekt ziet veelal (half)naakte meisjes, jongens, vrouwen, genderneutrale modellen, vaak jong, maar ook ouder, in alle mogelijke samenstellingen. Het zijn eerlijke intieme portretten, op een terloopse manier geënsceneerd. Met haar foto’s zoekt Verheijden naar het grensgebied tussen sexy of juist subtiele scenes, tussen het alledaagse en sensuele spanning.

“Als vrouwelijke maker sta ik in de traditie van ‘the female gaze’, dat ervoor zorgt dat ik sympathiseer met mijn onderwerp, eerder dan dat ik deze objectiveer.”

Zij biedt een tegengeluid voor de homogene gepolijste beelden van naakt en seksualiteit die ons via social media en andere commerciële kanalen bereiken. Haar modellen zijn onopgemaakt, mogen zweten en worden niet gephotoshopt. Oppervlakkigheid en verpreutsing zijn hier niet aan de orde. Het was ook een van de redenen om samen met Mark Stadman De Amsterdamse Naaktkalender (2019-doorgaand) te maken, een initiatief dat inmiddels is uitgebreid naar een Berlijnse editie.

De zuiverheid van haar portretten bereikt Verheijden door een band met de modellen op te bouwen en ze soms voor lange tijd te volgen. Zo komt ze soms ook in aanraking met hun familieleden, wat haar op het spoor zette om gezinnen en familierelaties te portretteren. Via subtiele regie stileert zij gezinnen met pasgeboren of juist volwassen kinderen, met het streven hun houding en dynamiek over te brengen. Een aantal familieportretten is te zien bij Prospects.

Tekst: Mirjam Beerman