Prospects 2022

Miriam Sentler

Year granted: 2020 Website: miriamsentler.com Part of Prospects 2022

Wat hebben mythen te maken met het winnen van fossiele brandstof? Veel, als je het Miriam Sentler (1994) vraagt. Om te beginnen is er het feit dat boorplatforms vaak genoemd zijn naar helden uit de Bijbel en de Noorse mythologie, zoals Goliath, Troll, Sleipnir en Heimdal. In het tapijt Fossil Fuel Mnemosyne traceert Sentler de geschiedenis van oliewinning; van haaienolie waaraan in vroeger tijden magische kwaliteiten werden toegedicht, tot de ongekende proporties die de industrie aanneemt en de mythische invloed van de klimaatcrisis op de toekomst.
Tijdens de onderzoeksperiode ondernam Sentler residenties in Noorwegen en Schotland, dicht bij de boorplatforms zelf. De ervaringen, feiten en lokale verhalen die ze optekende zijn verwerkt in dit tapijt over de groeiende invloed van de aardolie-industrie. Het kleed zit, net als historische wandkleden, vol verhalen, symboliek en verborgen boodschappen. We zien hoe geit Heidrun olie geeft aan de gevallen helden van Walhalla, Odin schiet sneller dan het licht over de Noordzee op zijn schip Sleipnir en Asgard wordt bedreigd door een boorpijp die de mythologische onderwereld binnendringt.
In haar installaties, performances en kunstenaarspublicaties zoekt Sentler steeds naar manieren om grote milieuthema’s op een intieme en poëtische manier te verbeelden. Een ander voorbeeld daarvan is het doorlopende project Building an Archive of a Disappearing Landscape (2018-lopend), waarbij ze de verandering van het landschap van Noordrijn-Westfalen in Duitsland als gevolg van bruinkoolwinning verkent. De geboorteplaats van haar grootvader is nu bedekt met een postindustrieel meer; deze persoonlijke familiegeschiedenis plaatst ze binnen haar onderzoek in een groter kader.

Tekst: Sara van Binsbergen