Prospects 2023

Pleun Gremmen

Year granted: 2021 Website: pleungremmen.nl Part of Prospects 2023

In de Griekse oudheid waren artsen en leken ervan overtuigd dat de baarmoeder vrij door het lichaam van een vrouw kon zwerven. Deze aandoening zou de oorzaak zijn van de ziekte hysterie, een afgeleide van het Griekse ‘hystera’: baarmoeder. Pleun Gremmen (1992) neemt deze mythe als uitgangspunt voor een virtual reality-installatie die door tijd en ruimte beweegt: van de microkosmos van de baarmoeder naar de macrokosmos van het universum, en van eeuwenoude scheppingsmythen naar hedendaagse theorieën over het multiversum

In The Wandering Womb (2023), gemaakt in samenwerking met schrijver en onderzoeker Menahem Wrona, verbinden zij het ontstaan van het leven in de baarmoeder met de kwestie van leven op kosmische schaal. “In het project kijken we naar twee verschillende opvattingen over oorsprong”, zegt Gremmen. “De christelijke doctrine gaat uit van een mensvormige god die uit niets het universum schiep, vanuit rationele overwegingen. The Wandering Womb speelt met dit verhaal en onderzoekt een meer chaotische en verstrengelde schepping.”

Een project ontstaat bij Gremmen vaak vanuit een ervaring die hen fascineert en nieuwsgierig maakt. Van daaruit doet hen uitgebreid onderzoek naar de processen en gedachtesystemen die achter een fenomeen schuilen. Zo dook Gremmen voor Alt Reality Lexicon (2018) en A Revisited Story of Decline (2019), hun afstudeerwerk aan de Piet Zwart Academie en de daarop volgende korte film, diep in het taalgebruik van extreemrechtse groeperingen. Gremmen: “Voor The Wandering Womb ga ik door met een verhalende vorm in 3D-animatie, maar dan via het scheppen van werelden in virtual reality.”

Tekst: Sarah van Binsbergen