Prospects 2022

Ryan Cherewaty

Year granted: 2020 Website: ryancherewaty.com Part of Prospects 2022

De zone tussen droom en werkelijkheid wordt met de komst van de nieuwste technologische ontwikkelingen alsmaar opgerekt. Precies dat schemergebied vormt het uitgangspunt in de films van Ryan Cherewaty (1980). Hij koppelt technieken als Artificial Inteligence en virtual reality aan eeuwenoude mythologische verhalen en rituelen. Door te focussen op het ongrijpbare bewustzijn van de mens en de tegenstelling tussen lichaam en geest vraagt Cherewaty zich af of ons gebruik van hedendaagse digitale technologie, overeenkomsten vertoont met de mystificerende rol van (oude) religies.

In zijn films, gebaseerd op Computer Generated Images, brengt hij verschillende werelden bij elkaar en schiet hij heen en weer tussen heden, verleden en verre toekomst. Zo onderzocht hij in de film Static Glow (2017) wat er gebeurt wanneer avatars emoties kunnen herkennen.

“Through the use of technological tools in my work I question the frictions that arise with the permeation of the digital into society. The more accepting we are of concepts that imply virtual understandings of reality, in my work I am interested in pushing these to their speculative limits to test their ramifications.”

Op Prospects is de 3D animatiefilm Pharmakon (2022) te zien. Pharmakon (het Griekse woord waarin remedie, vergif en zondebok samenvallen) verbeeldt een universum geïnspireerd op de Homerische hymne aan Demeter. De film neemt je mee in een futuristische wereld aan de rand van tijd en ruimte. Een wereld waarin oude rituelen, magie, mythologie en ceremonies een belangrijke rol spelen en uiteindelijk een transformatie op gang brengen.

Tekst: Esther Darley