Prospects 2023

Salim Bayri

Year granted: 2021 Website: salimbayri.com Part of Prospects 2023

Virtuele wunderkammers. Sculpturen van kurk, chocolade en zeep. Met de computer gegenereerde beelden. Het oeuvre van Salim Bayri (1992) is zo veelzijdig dat je nooit precies weet wat je kunt verwachten. Schijnbaar moeiteloos beweegt hij tussen offline en online werelden en tussen disciplines, materialen en technieken. Bayri groeide op in Casablanca tussen verschillende talen: Spaans op school, Darija (Marokkaans dialect) thuis, Frans en Standaard Arabisch op televisie. Hij is gewend om te schakelen van de ene taal naar de andere en die kwaliteit zie je terug in zijn werk.

De video die Bayri op Prospects laat zien is een compilatie van fragmenten die hij de afgelopen jaren maakte met zijn telefoon, gecombineerd met korte teksten. De videobeelden tonen als het ware de achterkant van het kunstenaarschap. Allerlei dingen die rondom het maken van kunst gebeurden en die daar de voedingsboden voor vormen trekken voorbij. Van de coronalockdowns tot feesten, het bouwen van tentoonstellingen, gedachtenspinsels en momenten van verveling. Ook komen onderwerpen aan bod die Bayri minder makkelijk deelt, zoals het overlijden van zijn vader.

Voor Bayri kan in principe alles dat hij meemaakt en tegenkomt een bron van inspiratie zijn: de gesprekken die hij in online chatrooms hoort, filmpjes op TikTok en persoonlijke ervaringen. In een notitieboek schetst hij en noteert hij tekstflarden die hij tegenkomt en ook met zijn telefoon legt hij het dagelijks leven vast. Voor Prospects maakt hij de balans op van dit documenteren en laat hij de dingen zien die de potentie hebben om nieuw werk te worden.

Tektst: Sarah van Binsbergen