Mentoring

Sara Blokland

Sara Blokland (1969, Nederland) is beeldend kunstenaar, onderzoeker en curator van fotografie. Blokland woont en werkt in Amsterdam. Ze heeft aan de Rietveld Academie gestudeerd (fotografie) en ze is afgestudeerd aan het Sandberg Instituut (MFA fotografie en video), daarnaast heeft ze een MA in film en photographic studies van de Universiteit Leiden.

Work field: Beeldend kunstenaar, curator fotografie, schrijver Website: www.sarablokland.com More Mentoring

 

“Ik begeleid je graag door de definities van je ‘werk’ verbreden om ook je werkveld te verbreden zonder inhoudelijk concessies te hoeven doen. Daarnaast kan ik je ook op veel praktische punten begeleiden, zoals verkoop, exposities, contacten, je zelf presenteren, teksten schrijven etc.”

In haar beeldend werk (van de afgelopen tien jaar) reflecteert ze voornamelijk op de fotografie en video als onderdeel van sociale geschiedenissen met een sterke nadruk op identiteit en legt verbanden met bredere thema’s, zoals migratie, koloniale erfenissen en culturele onthechting. Ze werkt op een conceptuele wijze met fotografie en video waarbij onderzoek naar het documenteren, archiveren en herinterpreteren van deze media een belangrijke basis vormt voor haar curatorschap en beeldend werk. Dit resulteert in haar beeldend werk voornamelijk in multimedia installaties die zowel het medium (fotografie en video) als de inhoud becommentariëren. Haar werken zijn op verschillende plekken tentoongesteld, zoals in het Kumho Museum (Seoul, Korea), Gallery Lmak-projects (New York) het Stedelijk Museum Amsterdam, MMKA  (Arnhem,) en het Gemeentemuseum Den Haag. Ook maakt haar werk deel uit van een aantal particuliere en openbare collecties, zoals de ABN-AMRO Collectie, de Rabobank Collectie, Museum of Fine Arts in Houston en in het Gemeentemuseum Den Haag.

Sinds 2009 is zij de mede-oprichter en mede-directeur van UNFIXED Projects. De organisatie streeft ernaar platformen te creëren om een dialoog op gang te brengen over fotografie, hedendaagse kunst en theorie met een sterke focus op culturele identiteit. In 2010 organiseerde UNFIXED projects, in samenwerking met het Centrum voor Hedendaagse Kunst in Dordrecht, de UNFIXED tentoonstelling, een onderkomen voor kunstenaars, een workshop en een symposium. Sara was mede-redacteur van de publicatie: UNFIXED – photography and post colonial perspectives in contemporary art. De publicatie is mede-uitgegeven door Jap Sam Books in het voorjaar 2012.

Sarah Blokland over het mentorschap
“De afgelopen jaren heb ik als beeldend kunstenaar, curator en schrijver gewerkt aan diversen projecten, geëxposeerd in diverse musea en galeries en publicaties uitgebracht.  Mijn werk als beeldend kunstenaar, onderzoeker en curator lopen regelmatig door elkaar en behoeven naar mijn ideeën geen duidelijke scheidslijn maar eerder meer vervaging. Als mentor kan ik je vooral begeleiden in het proces van kijken naar je eigen werk gekoppeld aan het uitstippelen van een traject wat daarbij past. Daarbij niet te denken in goede en minder goede kansen of aanbiedingen, maar  juist leren dicht bij je zelf te blijven in je ideeën en onderzoek zonder je af te sluiten of te verstarren. De definities van je ‘werk’ verbreden om ook je werkveld te verbreden zonder inhoudelijk concessies te hoeven doen en juist vanuit je beeldend werk te denken naar een voor jouw interessant werkveld. Daarnaast kan ik je ook op veel praktische punten begeleiden, zoals verkoop, exposities, contacten, je zelf presenteren, teksten schrijven etc.”

www.unfixedprojects.org