Prospects

Simone Schuffelen

Year granted: 2020 Website: simoneschuffelen.com Part of Prospects

Karakterverzamelaar, sociale-situatie-inrichter, prikkelaar en performer, zo omschrijft Simone Schuffelen (1994) haar rol als kunstenaar. Het eindproduct van haar werk is zelden een object, eerder zijn het absurdistische situaties, waarbij Schuffelen vaak in de huid van een karakter kruipt. Met advertenties in de openbare ruimte, verrassende diners of uitbundige optredens gaat ze het gesprek aan met het publiek. Zo kroop ze voor TE HUUR WALDECKPARK (2017) in de rol van een makelaar: tijdens een drie maanden lange interventie verhuurde ze het Waldeckpark in Maastricht per vierkante meter aan voorbijgangers. Tijdens de winterlockdown van 2020 toverde ze de etalage van het Heerlense museum SCHUNCK Glaspaleis om tot Poefel Plaza, een kleurrijke kijkdoos waarbinnen de kunstenaar variété-achtige performances deed voor voorbijgangers.
Bij Prospects presenteert ze Souvenir Shop Schuffelen, een wandelende souvenirwinkel. Dit werk komt voort uit een reflectie op haar eigen vluchtige praktijk.

 

“Omdat mijn werk bestaat uit situaties in plaats van objecten is het moeilijk te vangen” zegt Schuffelen. “Wat er na afloop overblijft, is videodocumentatie of een andere vorm van registratie, en een herinnering. Ik vind dat mooi, want het maakt de kunstwerken voor iedereen even toegankelijk. Een schilderij is duur, een kaartje voor een performance meestal niet. Maar het roept ook de vraag op hoe je mijn werk kunt herinneren en bewaren.”

 

In Schuffelen Souvenir Shop vind je T-shirts, sneeuwbollen andere typische souvenirwinkelitems, bedrukt met herinneringen aan voorbije performances en vroegere karakters. De vorm wringt met de context van een kunsttentoonstelling; die frictie is waar Schuffelens werk ontstaat.

 

Tekst: Sara van Binsbergen