Prospects 2022

Sophie Bates

Year granted: 2020 Website: sophiebates.org Part of Prospects 2022

Sophie Bates (1993) is dol op reality-tv, online-advertenties en social media. Ze vormen voor haar een uithangbord van de complexiteit van menselijke relaties en zijn bovendien vaak stereotyperend en rolbevestigend. De beelden en dialogen zijn een belangrijke inspiratiebron voor haar video en performances. Door situaties uit te vergroten, na te spelen of zelf te creëren, brengt ze het onderliggende ongemak vaak op een tragikomische manier naar boven.

Bates: “Ik wil gevestigde film- en televisietaal uitdagen door het doe-het-zelf-karakter van mijn werkomstandigheden te omarmen.”

Zo liet ze in haar live performce Woman eating on camera (2018- ’20) vrouwen snackend voor de camera zitten en riep ze vragen op over sociaal wenselijk gedrag van vrouwen. In de video Vanessa & Julian (2018) laat ze een stel de dialogen uit de datingshow First Dates uitspreken. Een re-enactment die leidt tot absurdistische gesprekken.

Op Prospects toont ze Seasonal Dates, haar eigen mini-datingshow. Ze wierf gegadigden, regelde een match en filmde hen tijdens een eerste ontmoeting rondom een snackpunt in Rotterdam. Elke date vindt plaats in een ander seizoen en de snack verandert mee: ijs in de zomer en oliebollen in de winter. De gesprekken en lichaamstaal verraden romantiek of juist de desinteresse in de ander. De spanning zit voor Bates in het feit dat ze voor het resultaat afhankelijk is van het handelen van de anderen. Maar uiteindelijk is ze vooral geïnteresseerd in de manier waarop de koppels reageren op de aanwezigheid van de camera. Dat bewustzijn, of juist het verlies ervan, wil ze vastleggen.

wetfilm.org

Tekst: Esther Darley