Supported

50-jarig jubileum van het Land Art kunstwerk van Robert Smithson

50-jarig jubileum van het Land Art kunstwerk van Robert Smithson

Land Art Contemporary Robert Smithson Visit website
Grant: Art Heritage Presentation Year granted: 2021

Land Art Contemporary in Dalen viert het 50-jarig jubileum van het Land Art kunstwerk Broken Circle/Spiral Hill (1971) van Robert Smithson. Smithson maakte het werk in een voormalige zandafgraving in de gemeente Emmen. In de zandgraving koos hij de omgeving van een daar liggende ijstijdmegaliet, van het type waarmee de hunebedden in de prehistorie zijn opgebouwd. Smithson trok een cirkel op de grens van water en land. Van de aan het water grenzende helft maakte hij de rand voor driekwart tot een landtong, door weggraving van zand, waardoor water de rest opvulde. Op de landtong bleef de kei liggen als onderdeel van het kunstwerk Broken Circle. In het water maakte hij de cirkel af met een landtong uit zand.

Naast de vlakliggende cirkel onstond als een soort tegenbeweging de Spiral Hill, een opgeworpen kegelvormige lemen heuvel, bedekt met zwarte aarde. Een met wit zand bedekt, spiraalvormig oplopend pad naar de top, stelde de bezoeker in staat vanuit een steeds wisselend gezichtspunt het kunstwerk te beleven.

Met een activiteitenprogramma dat van start zal gaan in het jubileumjaar 2021 willen LAC en HSF (Holt Smithson Foundation) in samenwerking met lokale, nationale en internationale partijen en initiatieven het kunstwerk en het belang ervan voor een breed publiek onder de aandacht brengen en er tevens voor zorgen dat het werk publiek toegankelijk blijft. De activiteiten bestaan o.a. uit weekendopstellingen, audiotours en een audiodocumentaire.

Land Art Contemporary ontving een bijdrage Kunst Erfgoed Presentatie voor de publieksactiviteiten in 2021 rondom het jubileum.