Supported

Ambacht in Beeld Festival

Ambacht in Beeld Festival

Grant: Art Heritage Presentation Year granted: 2023

Van kleding repareren met gouddraad en Venetiaans glaswerk tot Koreaanse schildertechniek en mandenvlechten uit Laos. Ruim 90 meester-ambachtslieden uit binnen- en buitenland delen hun kennis en vaardigheden met het publiek tijdens het Ambacht in Beeld Festival op 23 en 24 september in de NDSM Loods in Amsterdam.

Het Ambacht in Beeld viert dit jaar haar 10e editie met het thema duurzaam textiel. Uniek aan het festival is dat de focus niet op verkoop van producten wordt gelegd, maar op uitwisseling van kennis en vaardigheden.  Het festival biedt bezoekers te kans om tijdens workshops te ervaren hoe uitdagend het is om iets met je handen te maken. Dit zorgt voor een nieuwe waardering voor ambacht en laat bezoekers het plezier van het zelf maken ontdekken.

 

Festivaldirecteur Wendy van Wilgenburg:

‘Met het festival wil ik de schoonheid en de waarde van ambachtelijk meesterschap delen met het publiek. Maar de ambitie is groter, we dragen met het evenement bij aan behoud van vakkennis en instroom op ambachtelijke vakopleidingen. Het festival zorgt ook voor een bewustere kijk op de wereld, door te focussen op producten die duurzaam gemaakt zijn en gerepareerd kunnen worden, deze objecten hebben een verhaal en zijn met liefde en aandacht gemaakt door ambachtelijke makers. Dit alles is – juist nu – van grote waarde en we zetten ons hier al jarenlang voor in.’