Supported

Carte Blanche (Fuck The Dictator)

Carte Blanche (Fuck The Dictator)

Grant: Art Heritage Presentation Publication Year granted: 2023

Fuck The Dictator, dat stond op de boksmantel die beeldend kunstenaar Anne Wenzel droeg toen ze in 2019 de boksring instapte in het Stedelijk Museum Schiedam. Haar uitdager: toenmalig museumdirecteur Deirdre Carasso. Wenzel versloeg Carasso en won Carte Blanche in het museum. Huidig museumdirecteur Anne de Haij lost de belofte nu in en geeft Anne Wenzel – zoals beloofd – volledige vrijheid op een verdieping in een van de vleugels en medewerking van het museumteam om daarmee te doen wat zij wil.

De bokswedstrijd ​
Anne Wenzel: ‘Op het moment dat toenmalig directeur Deirdre Carasso mij in 2019 uitnodigde om haar in de boksring te bevechten twijfelde ik. Niet alleen omdat ik – in tegenstelling tot Carasso – nog nooit had gebokst, ik vind ook dat een museum mij als kunstenaar vooral zou moeten uitnodigen voor een tentoonstelling, niet voor evenementen die helemaal niets met mijn vak te maken hebben. Maar een bokswedstrijd tegen de directeur gaf mij wel de mogelijkheid om mijn strijd eindelijk op gelijkwaardig niveau uit te vechten.’ Wenzel vervolgt: ‘Ik ben de ring in gegaan om voor de autonomie van kunst te vechten. Grensverleggende, experimentele kunst. Kunst die soms verwarrend is of zelfs pijn doet, maar ook van diepe schoonheid is. Als je hierop de focus houdt, kun je alleen maar winnen. ‘Carte Blanche’ is mijn kans om dat aan te tonen.’

Carte Blanche
Met het winnen van de wedstrijd kreeg Anne Wenzel carte blanche: volledige vrijheid in 4 zalen van het museum. Carte Blanche (Fuck The Dictator) is dan ook geen reguliere tentoonstelling, maar veeleer een case study, waarin zij de gewonnen museale ruimte gebruikt om de rol van de kunstenaar en de autonomie van de kunst te onderzoeken. Dat doet zij samen met co-curator Selen Ansen. Wenzel ziet dat kunst steeds vaker ingezet wordt voor een politieke en sociaalmaatschappelijke agenda. Kunst wordt hierdoor slechts een illustratie van dit beleid en verliest aan kracht. Carte Blanche (Fuck The Dictator) gaat voor Wenzel over zowel het letterlijke als het figuurlijke gevecht tegen machtsstructuren en de noodzaak om die te bevragen en te doorbreken. Carte Blanche (Fuck The Dictator) toont indrukwekkende, speciaal voor de gelegenheid ontwikkelde installaties, als ook ouder werk, waaruit eenzelfde politiek engagement spreekt. Het hart is de Carte Blanche ruimte: een levend archief, waarin visuele en tekstuele bronnen de verschillende stadia van Carte Blanche (Fuck The Dictator) laten zien.

Publicatie
Begin november 2023 verschijnt bij nai010 uitgevers de publicatie Carte Blanche (Fuck The Dictator), die het onderzoekstraject van achtergrond voorziet en in een bredere context plaatst.